17. lipnja 2016.

Nove sjajne ideje za pripremu šarenih ražnjića

ra.jpg
1/2
gastro postao gastro.24sata.hr
Gotovo pa nema osobe koja se neće razveseliti, a i oblizati, na samu pomisao da će za vikend u društvu dragih osoba uživati u roštilju. Topli dani, obilje sunca, priroda i roštilj - formula su odmora za dušu i zadovoljstva za nepce.

Brojna su jela s roštilja koja uživaju gotovo kultni status, osobito ćevapčići, pljeskavice i kobasice; ipak niti jedno od ovih štovanih jela ne nudi toliku raznolikost okusa i boja kao što to mogu učiniti ražnjići. Pažljivo birane namirnice naslagane na štapić u pravilnom rasporedu i pripremljene na grillu kulinarsko su iskustvo koji mnogi obožavaju.

Iako se čini da je u pripremi ražnjića ograničenje jedino vaša mašta, neka pravila ipak valja poštovati. Primjerice, koliko god bilo primamljivo kombinirati meso i povrće po želji, realnost je da se ove dvije namirnice pripremaju različitim tempom. Također, nije sve povrće pogodno za pripremi na grillu, poput krastavca ili celera koji neće dati dobre rezultate. Najboljim povrćem za pripremu ražnjića smatraju se cherry rajčice, gljive, patlidžani, tikvice, paprike, luk i šparoge. Dobra kombinacija su primjerice ražnjići od svinjetine, zelene i crvene paprike te luka ili ražnjići od govedine, cherry rajčica i gljiva. Za dodatni doživljaj meso je prije kombiniranja na štapiću poželjno marinirati primjerice u smjesi soja sosa, limunovog soka, meda, češnjaka i korijandera. Odlučite li se za ražnjiće od puretine i povrća ili piletine, predlažemo sljedeće recepte:
Pureći ražnjići s povrćem
Meksički ražnjići

Osim od mesa i povrća, ukusne ražnjiće možete pripremiti i samo od povrća. Birajte povrće koje ne sadrži suviše vode, poput već spomenutih tikvica, rajčica, paprika, patlidžana, tikvica i gljiva, a između povrća mogu se staviti i maleni komadići kruha ili sira. Ako ste raspoloženi za vegetarijanske ražnjiće predlažemo neobične ražnjiće od seitana s umakom od citrusa:
Ražnjići od seitana s umakom od citrusa

Lagane i lako probavljive ražnjiće najbolje je raditi od ribe i plodove mora. Pritom se na grillu najbolje ponašaju veće ribe snažnije strukture poput tune, lososa ili sabljarke. Škampi također daju dobre rezultate na roštilju. Za neobične okuse probajte kombinaciju škampa i jabuka prethodno mariniranih u smjesi maslinovog ulja, aceta balsamica, limunovog soka, meda, češnjaka i bosiljka, a za nešto jednostavniji doživljaj na štapiću iskombinirajte komadiće tune sa slaninom. Volite li ribu na grillu predlažemo sljedeći recept:
Ražnjići od lososa

Posebna priča su ražnjići od voća. Najukusniji su slatki ražnjići od ananasa, ali i smokve, šljive i breskve daju dobar rezultat na grillu. Ako ste raspoloženi za „tropske“ ražnjiće kombinirajte svinjetinu ili piletinu s komadićima ananasa, a ako ste željni deserta jednostavno kratko prepecite ražnjić od voća na grillu i servirajte ga sa sladoledom.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.