11. studenoga 2016.

Namirnica tjedna: Vesele note mladog vina najavljuju nam dane Martinja

kruška u vinu
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Bliži se najveselije doba godine - vrijeme je za Martinje.

Ljubitelji dobrog vina ovih će dana napokon doći na svoje. Stiže nam najveselije doba godine, ono kada po prvi puta degustiramo ovogodišnja domaća vina. Stiže nam Martinje.

Mlado vino za svakog je vinara i ljubitelja dobrog vina pravi pokazatelj koliko je uspješna bila ovogodišnja berba, a zatim i sam postupak stvaranja tog božanstvenog, toliko omiljenog napitka. Martinje je dobilo ime po Svetom Martinu, a prema legendi, riječ je o uspješnom vinogradaru koji je trebao postati biskup. Kako bi izbjegnuo imenovanje, sakrio se među guske. Upravo zato, guska s mlincima neizostavno je jelo svake fešte povodom Martinja.

Osim što u te dane uživa u bogatim i veselim okusima mladog vina, pripremaju se još i razne delicije od pernate divljači s mladim vinom, dimljene ribe, kestena i bundeve ili pak gljiva. Nije na odmet spomenuti i deserte poput kruške kuhane u crnom vinu ili pak aromatiziranih jabuka.

Želite li u potpunosti doživjeti Martinje, svakako posjetite Međimurje i tamošnje mjesto Sveti Martin koje svake godine iznova oživi baš u vrijeme ovih veselih dana. Istra se također ponosi svojom tradicijom ispijanja i slavlja u čast mladog vina pa tako ni put u jedno od brojnih istarskih sela nikako neće biti loša ideja.

patka u crnom vinu | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Želite li zaviriti u menije naših poznatih restorana i u njima pronaći svoja omiljena jela ili isprobati neke sasvim nove okuse, posjetite mjesto koje objedinjuje najbolju atmosferu s najkvalitetnijim, domaćim i svježim namirnicama - posjetite Crogourmet365

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.