12. ožujka 2016.

Napravite fantastičan domaći kruh

Focaccia
1/5
gastro postao gastro.24sata.hr
Ispecite popularnu focacciu i kruh s pikantnim sirom i začinskim biljem uz recepte iz knjige "Kako napraviti kruh"

Odvažite se i umjesto odlaska u pekarnu, za posebni nedjeljni ručak napravite sami svoj kruh! Za ovotjedni gastro izazov odabrali smo dva recepta iz knjige Kako napraviti kruh u izdanju Školske knjige, autora Emmanuela Hadjiandreou. Svima koji vole kuhati ova knjiga otkriti će užitak pečenja vlastita kruha.

Donosimo vam recept za popularnu focacciu koju možete napuniti različitim nadjevima kao i recept za kruh s kiselim tijestom, pikantnim sirom i začinskim biljem koji jednostavno poslužite s maslacem.

Focaccia

focaccia2 (2).jpg | Author:

Sastojci (za 1 focacciu):

  • 200 g bijeloga oštrog/krušnog brašna ili talijanskog brašna tipa 00
  • 4 g ili 3/4 žličice soli
  • 2 g svježeg kvasca ili 1 g (1/4 žličice suhoga/aktivnoga kvasca)
  • 150 ml tople vode
  • 50-ak ml maslinova ulja plus dodatno za škropljenje
  • nadjev po vašem izboru, npr. grančice svježeg ružmarina i krupno mljevena sol; ili crveni luk narezan na tanke ploške i komadi kuhanog krumpira; ili kalamata-masline odstranjenih koštica; ili prepolovljene male rajčice i sušene rajčice
  • lim za pečenje obložiti papirom za pečenje

Priprema:

  1. U manjoj posudi za miješanje pomiješajte brašno i sol te ostavite po strani. To je suha smjesa.
  2. U drugu veću posudu za miješanje stavite kvasac. U kvasac dodajte vodu. Miješajte dok se kvasac ne rastopi. To je mokra smjesa.
  3. Suhu smjesu dodajte u mokru.
  4. Smjese miješajte drvenom kuhačom dok tijesto ne postane prilično ljepljivo.
  5. U drugu veliku posudu za miješanje ulijte otprilike jednu trećinu maslinova ulja pa u nju stavite ljepljivo tijesto.
  6. Pokrijte i ostavite da odstoji 1 sat.
  7. Nakon sat vremena dvaput nježno preklopite tijesto.
  8. Poklopite posudom u kojoj je bila suha smjesa.
  9. Sad, prije no što ostavite tijesto da odstoji, triput ponovite 6, 7 i 8. korak te pritom u tijesto svaki put dodajte malo maslinova ulja kako se ne bi previše ljepilo za dno posude.
  10. Kad ostavite tijesto da odstoji, trebalo bi se prilično dići i sadržavati mjehuriće zraka.
  11. Prebacite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu. Postupajte nježno kako ne biste uništili mjehuriće zraka.
  12. Pokrijte i ostavite da odstoji 10 minuta.
  13. Pritišćite tijesto vršcima prstiju kako biste ga spljoštili te ga raširite u oblik kvadrata.
  14. Pokrijte i ostavite da odstoji 10 minuta.
  15. Po gornjoj strani focaccie rasporedite nadjev po izboru te ga lagano pritisnite u tijesto. Ako stavljate masline, rasporedite ih po jednoj polovici focaccie, a zatim preklopite drugom polovicom i lagano pritisnite. To će spriječiti da masline izgore u pećnici. Nadjev lagano poškropite maslinovim uljem.
  16. Pokrijte je i ostavite da se diže dok se gotovo ne udvostruči u obujmu - 20ak minuta.
  17. U međuvremenu zagrijte pećnicu na 240 stupnjeva.
  18. Pecite focacciu u zagrijanoj pećnici 15 - 20 min ili dok ne postane zlatnosmeđe boje. Ne treba vam šalica vode na dnu pećnice kako biste proizveli vodenu paru jer je tijesto za focacciu dovoljno vlažno da samo proizvede paru.
  19. Kako biste provjerili je li focaccia ispečena, preokrenite je i kucnite po donjoj strani - trebala bi zvučati šuplje.
  20. Ako nije gotova, vratite je nakratko u pećnicu. Ako je gotova, stavite je na rešetku da se hladi.

Kruh s kiselim tijestom, pikantnim sirom i začinskim biljem

Kruh s kiselim tijestom, pikantnim sirom i začinskim biljem | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Sastojci:

  • 300 g bijeloga oštrog/krušnog brašna
  • 8 g ili 2 žličice soli
  • 2 g ili pola žličice mljevenog čilija ili sušene ljute papričice
  • 150 g sira cheddar, naribanog krupno
  • 4 žlice svježe nasjeckanog korijandra ili peršina
  • 200 g starter-kulture od bijelog brašna
  • 180 ml tople vode
  • 4 male košare za dizanje tijesta, pobrašnjena daska za kruh i kamena ploča za pečenje (po izboru), lim za pečenje obložen papirom za pečenje

Priprema:

  • U manjoj posudi za miješanje pomiješajte brašno, sol i mljeveni čili ili sušenu ljuti papričicu. To je suha smjesa.
  • Pomiješajte sir i začinsko bilje.
  • U drugoj većoj posudi pomiješajte vodu i starter-kulturu te nastavite miješati dok se smjesa ne ujednači. To je mokra smjesa.
  • Sir i suhu smjesu dodajte u mokru smjesu te ih miješajte rukama dok se ne povežu.
  • Poklopite posudom u kojoj je bila suha smjesa i ostavite da odstoji 10 min.
  • Nakon 10 min umijesite tijesto. Pobucite ga sa strane prema gore, a zatim pritisnite u sredinu. Malo okrenite posudu i ponovite postupak s drugim dijelom tijesta. Ponovite 8 puta. Cijeli bi postupak trebao trajati samo 10 sek i tijesto bi se pri miješanju trebalo početi skupljati.
  • Ponovno pokrijte posudu i ostavite da odstoji 10 min.
  • Dvaput ponovite 6. i 7. korak, a zatim još jedanput 6. korak.
  • Pokrijte posudu i ostavite tijesto da se diže 1 sat.
  • Lagano pobrašnite čistu radnu površinu. Stavite tijesto na radnu površinu.
  • Metalnim rezačem ili oštrim nazubljenim nožem razdijelite tijesto na 4 jednaka dijela. Ako želite biti što precizniji, izvažite svaki komad i zatim mu odstranite tijesto ili mu ga dodajte od drugih dijelova dok svi ne budu jednake težine.
  • Oblikujte komade tijesta u glatke diskove.
  • Pobrašnite košare za dizanje tijesta. U svaku stavite jedan komad tijesta.
  • Ostavite tijesto da se diže dok se otprilike ne udvostruči u obujmu - to će potrajati 3 do 6 sati.
  • 20-ak min prije no što kruh stavite peći, zagrijte pečnicu na 240 stupnjeva. Stavite posudu za pečenje na dno pećnice kako bi se zagrijala. Nalijte šalicu vode i stavite je po strani.
  • Kad se tijesto udvostruči u obujmu, preokrenite ga iz košare na dasku za kruh ili pripremljeni lim za pečenje. Oštrim, nazubljenim nožem u površinu kruščića urežite 2 zakrivljenje crte.
  • Lim s kruščićima stavite u zagrijanu pećnicu ili, ako rabite ploču za pečenje, spustite kruščiće s daske na vruću ploču. Izlijte pripremljenu šalicu vode u vruću posudu za pečenje i smanjite temperaturu pećnice na 220.
  • Kruščiće pecite 30-ak min ili dok ne postanu zlatnosmeđe boje.
  • Kako biste provjerili jesu li ispečeni, prevrnite jedan i kucnite ga po donjoj strani-trebao bi zvučati šuplje.
  • Ako nisu gotovi, vratite ih u pećnicu na još nekoliko minuta. Ako su gotovi, stavite ih na rešetku da se ohlade.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.