11. siječnja 2016.

Svašta: Slastan karamel umak na bazi - piva!

karamela
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Gosti su otišli i ostalo vam je piva u boci? Više ga ne morate prolijevati, iskoriste ga za, pazite sad - karamel umak.

Ako ste pravi pivopija teško je zamisliti da vam ikada može biti previše piva. Neki ga toliko vole da bi ga najradije i jeli i pili.

Postoji veliki broj jela u kojima se koristi pivo, većinom slanih. Ali chefica Alice Medrich ga najviše voli u desertima. Vjerovali ili ne, nedavno je napravila i karamel umak s pivom. Sve što trebate je pivo, vrhnje za šlag, maslac, smeđi šećer, malo soli i vanilija. 

Za one koji će se odvažiti stoga donosimo recept za karamelu s pivom.

pivo | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Sastojci:

  • 300 g smeđeg šećera
  • 3 šalice vrhnja za šlag
  • 1 šalica piva
  • 1.5 žličice ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli

Priprema:

  1. U velikoj tavi zajedno pomiješajte šećer, vrhnje i pivo te kuhajte na laganoj vatri. 
  2. Kuhajte uz povremeno miješanje sve dok ne reducirate umak na dvije šalice. 
  3. Maknite s vatre i dodajte vaniliju i sol. 
  4. Pustite da se malo ohladi. 
  5. Možete ga koristiti i toplog i hladnog.

Dobar tek/živjeli!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.