17. ožujka 2016.

Postanite majstor roštilja uz ove recepte

Kolaz
foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
Recepti s kojima ćete postati pravi majstori roštilja

Roštilj treba imati poklopac jer se na taj način zadražava toplina, vlažnost i dim, hrana se brže peče i sočna je, da se rešetke uvijek moraju zagrijati na maksimalnu temperaturu, čak i ako recept zahtjeva srednju ili nisku temperaturu, da roštilj treba pripremiti tako da ima dvije toplinske zone - vrući dio za male komade mesa i hladni dio za odlaganje hrane i velike komade mesa, te da se čestim otvaranjem gubi na temperaturi, vlažnost i dim, što povećava vrijeme kuhanja i nepotrebno isušuje meso.

U nastavku vam donosimo tri jednostavna recepta koji će oduševiti goste i osigurati vam titulu majstora roštilja!

Marinirana pureća prsa

Vrijeme potrebno za pripremu: 50 min + mariniranje 4 sata

Pureća prsa | Author: Promo foto: Promo

Sastojci (za 10 osoba):

  • 2.5kg purećih prsa bez kosti i kože
  • 1 žlica svježe nasjeckanog bosiljka
  • 1/2 čajne žličice grubo mljevenog crnog papra
  • 1 dcl sojinog umaka
  • 1 dcl biljnog ulja
  • 2 žlice limunovog soka
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • 1 klinčić

Priprema:

  1. U maloj posudi pomiješamo nasjeckani češnjak, nasjeckani svježi bosiljak i papar. Dobivenu mješavinu utrljamo u pureća prsa i zataknemo klinčiće – jedan na sredinu i po jedan na svaki kraj prsa.
  2. U širokoj i niskoj posudi pomiješamo biljno ulje, soja umak, sok od limuna i smeđi šećer. Na dobivenu marinadu stavimo prsa i utrljamo ih tako da se rasporedi sa svih strana. Ostaviti u hladnjaku da se marinira najmanje 4 sata.
  3. Roštilj pripremimo za pečenje na 200 °C. Pureća prsa stavimo na rešetke i sa zatvorenim poklopcem pečemo 15 minuta na svakoj strani kako bi se postigla temperatura mesa od 68 °C.

 Krila kraljeva žara

Vrijeme potrebno za pripremu: 30 min + mariniranje 4 sata

Krila kraljevi žara | Author: Promo foto: Promo

Sastojci (za 10 osoba):

  • 1,4 kg krila, bez gornjeg dijela i s odvojenim nogama
  • 120 ml sojinog umaka
  • 120 ml preljeva za salate

Umak:

  • 60g maslaca
  • 1 žlica sojinog umaka
  • 60ml gustog čili umaka

Priprema:

  1. U vrećicu pomiješamo sojin umak, preljev za salate i u to stavimo krila. Zatvorimo vrećicu i dobro protresemo tako da se sve izmiješa. Krila se u frižderu mariniraju 4 sata, najbolje ih je ostaviti preko noći.
  2. Roštilj pripremimo za pečenje na 200 °C. U maloj tavi rastopimo maslac, dodajemo žlicu soja umaka i čili umak. Maknemo s topline i pustimo da odstoji.
  3. Krila izvadimo iz marinade i obrišemo papirnatim ručnicima. Pečemo na umjerenoj vatri 25-30 minuta kako bi dobili lijepu smeđu koricu.
  4. Kad su gotova maknemo ih s žara, stavimo u veću posudu i prelijemo umakom.

 Pileći ražnjići marinirani u ananasu

Vrijeme potrebno za pripremu: 35 min + mariniranje 30 min

Pileći ražnjići | Author: Gastro.hr foto: Gastro.hr

Sastojci (za 6 osoba):

  • 1 kg pilećih prsa bez kože i kostiju
  • 100 g slanine
  • 2,5 dcl ananasa u kockicama
  • 70 ml nasjeckanog mladog luka

Priprema:

  1. U maloj posudi pomiješamo sok od ananasa, smeđi šećer i soja umak i zagrijavamo na peći. Neposredno prije nego marinada zavrije maknemo ju s vrućine.
  2. Pileća prsa izrežemo na trake debljine 3 cm, stavimo ih u marinadu i ostavimo tako u hladnjaku 30 minuta. U međuvremenu pripremimo roštilj za pečenje na temperaturu od 200 °C.
  3. Kad je meso marinirano uklanimo ga iz tekućine i nabodemo na štapiće. Ako koristite drvene prije toga ih natopite u vodi 30 min da tijekom pečenja ne bi izgorili. Ražnjiće pečemo 15 min i tijekom pečenja ih nekoliko puta okrećemo.

Gurmanski vikend za pamćenje očekuje vas u Punta Skali u hotelu Falkensteiner gdje ćete od 1. travnja do 3. travnja s majstorima roštilja naučiti baš sve tajne uspješnog pečenja mesa. Tijekom 7-satnog programa majstori roštilja naučit će vas baš sve – od pripreme žara za roštilj, pripreme mesa, direktnog i indirektnog pečenja i čišćenja žara do raznih trikova i manje poznatih činjenica vezanih za umijeće roštiljanja. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.