20. kolovoza 2014.

Recepti za obožavatelje ljutih okusa

naslov ljuto.jpeg
1/5
gastro postao gastro.24sata.hr
Svježe, suhe, u prahu... u kojem god obliku se nalazile, ljute papričice glavno su obilježje jela koja nam žare nepce. Dovoljno je upotrijebiti sasvim male količine čili papričica, a one će snagom kapsaicina (tvari koja paprikama daje ljuti okus) podići razne blijede okuse i potpuno promijeniti karakter jela.

Meksička kuhinja je odavno poznata kao kuhinja u kojoj se preferiraju ljuta jela. Tako će i naš ovotjedni top ljutih jela krenuti iz Meksika uz njihove poznate Enchilade s govedinom, sirom i čilijem. Meksičko jelo ne bi bilo meksičko da u pitanju nisu tortilje. U ovom slučaju, pune se nadjevom od govedine, salse verde, ribanog sira i usitnjenih čili papričica. Sve se zajedno peče u pećnici posipano ribanim sirom.

Kuglice od slanutka s raznim začinima i biljem popularno su jelo Bliskog istoka. Falafel se smatra nacionalnim izraelskim jelom, a popularno je i u Libanonu. U sljedećem receptu Jamie Oliver kombinira falafel s tortiljom i povrćem uz dodatak umaka od čilija harissa. Još jedno popularno ljuto meksičko jelo je Fajitas s korijanderom i limetom. I za ovaj recept trebat će vam tortilje, ali i 3 vrste obične i dvije vrste čili papričice, naravno uz dodatak kajenskog papra i mljevenog čilija. Da, ovo jelo je ljuto u punom smislu te riječi.

Pikantni pečeni sir priprema se s minimalnim brojem sastojaka. Sve što vam je potrebno su kobasica, polutvrdi sir, mozzarella, kiselo vrhnje i čili papričice koje sve zajedno zapečete u pećnici. Volite li grickati meso, imamo savršen recept za vas - ljuti naravno. Ljuta pileća krilca idealna su za jesti ispred televizora. Potrebno ih je ispržiti na ulju i zatim pirjati s češnjakom, lukom i čili papričicom. Bojite li se da ćete ostati gladni, poslužite krilca uz rižu ili povrće.

I špageti se mogu poslužiti na ljuti način. Cijela priprema ne traje dulje od 30 minuta. Potrebno je prepržiti čili papričicu i češnjak, umiješati kuhanu tjesteninu i dodati peršin. Uz već spomenutu meksičku kuhinju dodajmo i jelo turske recepture. Turski punjeni patlidžani punjeni su purećim mljevenim mesom, lukom, češnjakom i ljutom paprikom. Preliveno vrhnjem peče se u pećnici desetak minuta.
I posljednje jelo s ovog ljutog popisa je Chili con carne, inače popularno teksaško jelo uz dodatak čili mješavine od koje će vam vjerojatno malo oči zasuziti, ali vrijedit će.

Pregledajte sve naše recepte za ljuta jela i zaljutite si dan:

Enchilade s govedinom, sirom i čilijem
Falafel u tortilji, pečeno povrće i umak
Fajitas s korijanderom i limetom
Pikantni pečeni sir
Ljuta pileća krilca
Špageti s češnjakom i ljutom čili papričicama
Turski punjeni patlidžani
Chili con carne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.