gastro postao
Postoji li bolja ljetna kombinacija od svježih tikvica i finog sira?
Brzo, ukusno i ljetno jelo spremno je za pola sata, a može poslužiti kao predjelo ili bezmesno glavno jelo. Sir koji se rasteže, sočne tikvice i kvalitetan umak od rajčice s dodatkom bosiljka idealna su kombinacija koja će vas osvojiti već pri prvom zalogaju. U složenac od tikvica i sira možete ubaciti i patlidžane i cherry rajčice. Nemojte se dvoumiti, pripremite ovo ukusno jelo i uživajte u jednostavnosti.
Potrebno vam je:
- 3 velike tikvice
- 1 žlica maslinovog ulja
- ½ šalice tvrdog sira (gouda, tilzit)
- ½ šalice krušnih mrvica
- 1 šalica umaka od rajčice
- ½ šalice mozzarelle
- Sol, papar
- Bosiljak
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
- Nauljite kalup.
- Tikvice nasjeckajte na kolutove širine oko 1 cm, posolite ih i ostavite da ispuste tekućinu pa ih obrišite papirnatim ručnikom.
- U posudi pomiješajte krušne mrvice i sitno riban tvrdi sir, sol i papar.
- Uvaljajte svaku tikvicu u tu mješavinu pa ih posložite u kalup za pečenje u jednom sloju.
- Pecite dok ne postanu zlatne i hrskave.
- Izvadite ih iz kalupa pa na dno stavite umak od rajčice koji ste začinili soli, paprom i bosiljkom.
- Na umak stavite dio tikvica, pospite mozzarellom i još ribanog sira.
- Ponavljajte postupak dok ne ostanete bez sastojaka, ali završite tako da je sir na vrhu.
- Pecite oko 10-15 minuta dok se sav sir ne otopi.
- Kratko ohladite i poslužite.
Dobar tek!