gastro postao
Iznenadite svoje nepce i pripremite teriyaki junetinu!
Teriyaki u slobodnom prijevodu znači "sjajno prženo", a takav način kuhanja podrazumjeva prženje ili grillanje mesa ili ribe, koje je izrezano na komade. Osnovni sastojci tradicionalne teriyaki marinade su soja umak, šećer, mirin i đumbir.
Namirnice koje pripremate u takvom umaku dobivaju poseban sjaj zbog šećera.
Što vam je sve potrebno pripremu?
Sastojci:
- 500 g junetine sa hrpta
- 1 žlica sojinog umaka
- 1 žlica mirina
- 3 žlice maslinovog ulja
Za teriyaki umak
- 5 žlica sojinog umaka
- 5 žlica vode
- 2 žlice mirina
- 2 žlice smeđeg šećera
- 1 režanj češnjaka
- 1 žličica sitno naribanog đumbira
- 2 ½ žličice gustina
Priprema:
- Juneće meso narežite na male i tanke odreske te marinirajte u hladnjaku u sojinom umaku i mirinu oko 30 minuta.
- Teriyaki umak pripremite tako da prvo u malom loncu pomiješate sojin umak, vodu, mirin, smeđi šećer, usitnjeni češnjak i đumbir. Ove sastojke zakuhajte kako bi se šećer otopio, a zatim umiješajte gustin prethodno dobro pomiješan sa žlicom vode. Nastavite kuhati na malo jačoj vatri uz stalno miješanje dok se umak ne ugusti.
- Junetinu pecite na tavi na maslinovom ulju 5-10 minuta na umjerenoj vatri, odnosno, dok izvana ne poprimi tamniju boju
- Pečeno meso prelijte umakom.
Ovo jelo, primjerice, možete poslužiti posipano s tostiranim sjemenkama sezama uz sezonsku salatu i rižu.
Dobar tek!