12. svibnja 2016.

Sve tajne savršenog proljetnog woka

naslovna wok.jpg
1/6
gastro postao gastro.24sata.hr
Wok tava jedna je od najstarijih sprava za kuhanje, broji preko tri tisuće godina, a najpoznatija je na azijskom kontinentu.

Sedamsto celzijevih stupnjeva najidealnija je temperatura za pečenje u woku i Azijci su je svojedobno premazivali svinjskom mašću koju bi pustili da se zapali što je najstarija improvizacija teflona.

Prvi korak pripreme jela s wokom prženje je mesa u dubokom ulju. Koje god meso odaberete, pospite ga gustinom ili brašnom kako bi mu lakše zatvorili pore, a soja umak ostao u njemu. Meso pržite nekoliko minuta, a nakon toga povrće dodajete prema tvrdoći. "Nemojte pretrpavati wok jer povrće neće biti hrskavo", napominje Branko.

Prava wok tava rađena je od lijevanog željeza, mora biti teška i čvrsta, a najbitnije kod pripreme jela u woku je približno ista duljina mesa i povrća budući da se jelo najčešće jede štapićima. Kod samog woka najdulje traje upravo priprema i sjeckanje različitih sastojaka.

Zlatno pravilo woka je 30% mesa i 70% povrća. Meso i povrće možete marinirati u soja sosu ili teriyaki umaku do sat vremena. Branko Ognjenović savjetuje da stavite dosta češnjaka, chillija, crvene paprike i đumbira koji osim arome jelu, štite organizam od crijevnih bolesti.

Češnjak je najbolje u wok izrezati na listiće jer daje najbolju aromu. Bitna stavka finog wok jela konstantno je miješanje, a ukoliko je suho, jelo možete podliti temeljcem od juhe. Naš sugovornik savjetuje da koristite peperoncine koje možete dodati na početku da se preprže ili na samom kraju. Recept za wok s piletinom pročitajte ovdje.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.