13. lipnja 2016.

Tko je odnio pobjedu sa svjetskog natjecanja u kuhanju tjestenine?

Barilla
gastro postao gastro.24sata.hr
Najbolji chefovi koji znaju savršeno skuhati tjesteninu dolaze iz Italije i Slovenije. Odlučeno je to na svjetskom prvenstvu u pripremanju tjestenine, Barilla Pasta World Championship 2016. koje se ovog vikenda održalo u Parmi.

U kategoriji „Great Chefs“ pobjedu je odnio Slovenac, Jure Tomič sa svojim receptom „Fusilli integrali s kozjim sirom i bundevama“. „Još kao dijete osjetio sam strast prema kuhanju. Kuhanje me nadahnjuje – novi sastojci, novi stil, nove tehnike i, naravno, dizajn i inovacija“, rekao je Tomič koji je svojim spajanjem neobičnih okusa oduševio međunarodni žiri, sastavljen od uglednih svjetskih kuhara i tako zasluženo osvojio titulu najboljeg svjetskog kuhara tjestenina.

U kategoriji „Young Talent“, hrvatski predstavnik Tomislav Primorac, sa svojim je receptom „Spaghetti Camomilla“ ušao u finale, u kojem je pobjedu odnijela Talijanka Caterina Amelio. „Veoma sam sretna što sam danas ovdje. Već je velika čast biti odabrana među 10 finalista i sudjelovati u finalu. Tjestenina je dio naše tradicije i našeg DNK. Često nakon napornog radnog dana, uživam u tjestenini, čak i samo s rajčicom“, istaknula je Caterina.

Podsjetimo, Svjetsko prvenstvo u pripremanju tjestenine je dvodnevno natjecanje pod pokroviteljstvom najvećeg svjetskog proizvođača tjestenine, talijanske tvrtke Barilla. Glavni je cilj ovog natjecanja, koji se već petu godinu za redom održava u Parmi u sklopu Akademije Barilla, istaknuti prednosti mediteranske prehrane te važnost tjestenine u prehrani ljudi te potaknuti kulturni dijalog među različitim državama i njihovom kulinarskom tradicijom. Posebno smo ponosni što su se ove godine u sklopu svjetskog prvenstva uspjeli plasirati i naši predstavnici, Marina Gaši iz restorana Marina u Novigradu, koja se u kategoriji „Great Chefs“ hrabro borila protiv 16 chefova iz cijelog svijeta. U kategoriji mladih inovativnih talenata „Young talents“ naš je Tomislav Primorac, iz zagrebačkog restorana Mano, stajo uz bok 10-torici najtalentiranijih koji su se plasirali na prvenstvo. Tjestenina je ikona talijanske, ali i mediteranske prehrane, no svoje je mjesto pronašla i u brojnim drugim svjetskim kuhinjama. U Barilli su veoma ponosni i na činjenicu da su njihove tjestenine, zahvaljujući pomno odabranim i kontroliranim sastojcima izuzetne kvalitete te su tako neizostavan dio uravnotežene prehrane milijuna ljudi diljem svijeta.

Tomislav Primorac | Author: Promo foto: Promo

Barilla je tijekom ovogodišnjeg natjecanja predstavila i svoju filozofiju „Dobro za tebe, dobro za planetu“ kojom želi istaknuti najviše standarde kvalitete proizvodnje i poslovanja – od proizvoda koji su ukusni, sigurni i nutricionistički uravnoteženi, do ostalih područja poslovanja kao što je utjecaj na okoliš u kojem djeluju, nadzor nad lancem nabave, sigurnost u procesu proizvodnje itd. Vizija razvoja tvrtke Barilla temelji se na visokom stupnju poslovne etike te se svaka poslovna odluka donosi s ciljem da bude dobra i za tvrtku, i za okoliš, i za ljude. Sve recepte natjecatelja Barilla Pasta World Championshipa 2016. moguće je pronaći na službenim web stranicama Akademije Barilla A i sami možete isprobati pobjednički recept.

Fusilli Integrali s kozjim sirom i bundevom

Sastojci:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • poriluk
  • bundeva
  • 100g kozjeg sira
  • 12 bundevinih cvjetova
  • 2 žlice bučinog ulja
  • sol
  • morska sol
  • slatko vrhnje
  • prah bučinog ulja
  • tjestenine Barilla Fusilli Integrali

Priprema:

  1.  Poriluk narežemo na tanke trakice i brzo ga popržimo na maslinovom ulju. Bundevu i bučine cvjetove narežemo na tanke trakice i dodamo slatko vrhnje.
  2. U slanoj vodi skuhamo tjesteninu. Tri minute prije no što su tjestenine skuhane, u poriluk dodamo bundevu i slatko vrhnje.
  3. Kad je tjestenina skuhana, iscijedimo ju i umiješamo u umak zajedno s naribanim kozjim sirom.
  4. Dodamo malo vode u kojoj smo kuhali tjesteninu i promiješamo. Serviramo sa svježim bućinim cvjetovima, morskom soli i prahom bućinog ulja.

*Prah bučinog ulja: Bjelanjke stavite na protvan i sušite u pećnici dok ne postanu hrskavi. Zdrobite ih u prah i pomiješajte s bućinim uljem.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.