14. svibnja 2014.

Torta od čokolade i pistacija

Torta od čokolade i pistaccija
foto: Nestlé
gastro postao gastro.24sata.hr
Dvostruko čokoladnu tortu začinite s biskvitom od pistacija.

Za kremu:

160 g Nestlé Dessert Corsé čokolade, nasjeckane

75 g šećera

4 žumanjka

200 ml slatkog vrhnja, tučenog u šlag

Za tijesto:

100 g šećera

120 g očišćenih pistacija, sitno mljevenih

malo soli

4 bjelanjka

2 lista želatine

2 žlice ruma ili konjaka

Za glazuru:

150 g Nestlé Dessert Noir čokolade, nasjeckane

70 ml slatkog vrhnja

30 g maslaca

nekoliko cijelih pistacija za dekoraciju

Za tijesto:

1. Zagrijte pećnicu na 180°C. Istucite bjelanjke sa šećerom i malo soli u čvrsti snijeg. U taj snijeg pažljivo umiješajte pistacije.

2. Razmažite smjesu po limu obloženim masnim papirom ili po dnu 2 manja kalupa (od 18 ili 20 cm). Pecite 10­-12 minuta, dok nije suho na dodir. Ostavite da se ohladi.

3. Ako ste koristili lim, izrežite iz tijesta dva kruga veličine kalupa.

Za kremu:

1. Rastopite čokoladu na pari zajedno sa slatkim vrhnjem i držite na toplom. Namočite listiće želatine u hladnu vodu i ostavite 10 minuta da omekšaju.

2. Zagrijte šećer sa 2 žlice vode i pustite da se rastopi na laganoj vatri. Nastavite kuhati dok sirup ne počne ključati i dok se ne počnu pojavljivati veći mjehurići.

3. U međuvremenu tucite žumanjke s mikserom iznad pare. Kad su žumanjci topli, počnite ulijevati šećerni sirup miksajući sve dok se žumanjci ne napuhnu i smjesa nije relativno čvrsta. Zagrijte rum u lončiću i u njemu rastopite želatinu. Umiješajte u žumanjke prvo rastopljenu čokoladu s vrhnjem, a zatim rastopljenu želatinu.

4. Stijenke kalupa za tortu obložite prozirnom folijom. Stavite jedan krug tijesta na dno kalupa, premažite polovicom kreme, na nju položite drugi krug. Stavite u zamrzivač na 1 sat da se krema stisne. 

Za glazuru: 

1. Rastopite čokoladu na pari, umiješajte vrhnje i maslac i miješajte dok nije homogeno. Prelijte s glazurom tortu, ukrasite nasjeckanim pistacijama i vratite u zamrzivač da se glazura stisne prije posluživanja.

Recept pripremila: Ana Ugarković

Nestle | Author: Nestlé foto: Nestlé
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.