Za desert tako primjerice poslužite mladi kravlji sir preliven medom uz slatko vino kao što je desertni muškat ili predikatni traminac. Volite li jake i tvrde ovčje sireve, kombinirajte ih s jakim crvenim vinima jer što je sir jači ili kiseliji, to zahtjeva jače vino. Poslužujete li sirnu platu, uz više vrsta sira teško ćete moći poslužiti jedno vino pa radije poslužite nekoliko.
Zato poslužite jedan tvrđi sir poput gaude, parmezana ili pecorina, polutvrdi sir fetu ili brie te jedan pikantni s plijesni kao što su plavi sirevi, gorgonzola ili roquefort. S njima se, primjerice, slažu slatka vina poput bijelog sauvignona ili slavonskog traminca, a uz slane i aromatične sireve pristaju suha i aromatična vina poput rajnskog rizlinga. No na plati poslužite odvojeno jake sireve intenzivnih okusa od onih mlađih i delikatnijih.
Uz kremastije sireve pristaju kiselkasta bijela vina, poput graševine ili voćna crna vina s malo tanina. Volite li merlot ili crni pinot, pijte ih grickajući trapist ili gaudu.