Nova sezona kulinarskog showa MasterChef lagano se zahuktava. Natjecatelji su već dokazali kako imaju "nos za kuhinju", svakog tjedna uče nove tehnike na akademiji pa smo odlučili provjeriti gdje su danas neki istaknutiji kandidati prošlih sezona popularne kulinarske emisije i je li znanje koje steknu u MasterChefu dovoljno kako bi uspješno nastavili svoj profesionalni put u gastronomskim vodama. Čini nam se da boljeg sugovornika na ovu temu nema od Radovana Marčića, koji je u MasterChefu od prve sezone te je već godinama neizostavni dio domaće gastro scene.
"Smatram da je iskustvo iz MasterChefa i te kako vrijedno. Iz top 10 gotovo svi, ako to žele mogu se zaposliti, i to se do sada uglavnom i događalo sa svim natjecateljima u svim dosadašnjim sezonama. Najviše je to zbog toga što ih svi vide. Oni se iz nastavka u nastavak showa "nude" restoraterskom tržištu. I svaki vlasnik restorana ili hotelski menedžer prema svojim profesionalnom znanjima može otkriti kakav je tko potencijalan zaposlenik." - objašnjava, mnogima najsimpatičniji član žirija, Radovan i kaže kako ipak svima njima nedostaje "utakmicama u nogama" i naglašava kako bilo koja edukacija ne može nadomjestiti iskustvo koje se stječe kuhanjem. "Netko će biti prije, a netko kasnije cjelovit profesionalac, a onda je pitanje da li će postati vrhunski kuhar ili će se zadovoljiti samo određenim znanjima i sigurnom egzistencijom."
Naš sugovornik smatra kako je broj onih natjecatelja koji završe u profesionalnom kuharskom okruženju impresivan, a smatra da su osim samih kandidata za to jako zaslužne njegove kolege iz žirija koji ih uče raznim tehnikama i nutricionističkim faktima koji nastaju prilikom kuhanja pojedinih namirnica te producent hrane chef Tomislav Škunca. "Osim znanja koje steknu u showu natjecatelji dobiju i slobodu snalaženja i ophođenja u stresnim uvjetima i to pred kamerama. To je još jedan vrlo važan dobitak sudjelovanja u MasterChefu. Kod nas se u školama nikako ili vrlo malo uči o nastupanju pred javnošću. Show je i u tom segmentu jako velika šansa natjecateljima. Još je tu i život u jednom vrlo složenom, ali jako profesionalnom okruženju kao što je dobro uigrana ekipa koja stvara emisiju. Kandidati u tom okruženju žive mjesecima i to najmanje deset sati na dan. A tu mogu stvarno još jako puno naučiti o funkcioniranju jednog sasvim specifičnog i po svemu posebnog organizma."
Radovan Marčić zadovoljan je koliko je MasterChef kandidata usmjerio u kulinarske vode, a s dosta njih je i danas u kontaktu: "Neki me zovu, neke sam i ja preporučio za kuhare, nakon što su prošli višemjesečnu praksu u ozbiljnim kuharskim pogonima. Javljaju mi se s pitanjima ili tek tako da mi kažu što rade i da me pitaju kako sam ili za neki savjet. Recimo sa Šimom Sušićem pobjednikom prve sezone se čujem razmjerno često, s Ljubom Matulinom, isto. Šime povremeno kuha, ali nije do kraja ušao u kuharske vode, a Ljubo jest. Sada kuha u jednom hotelu u Munchenu. Uspješne su još i Ines Šarić, koja je kuhala jednu sezonu u vrhunskom hotelu, a poslije u jednom odličnom restoranu i Srđana Jevtić, koja je kuhala na jahtama, a sada uglavnom na kuharskim showovima nastupima. Ivana Čuljak radi u jako uspješnom restoranu u Splitu. Petra Gerić će ove godine kuhati na jahti, a Marko Palfi je godinu i pol kuhao u jednom jako dobrom restoranu u Zagrebu, a sada se vraća svojoj familiji u Pušćine. U istom restoranu radila je dugo i Bojana Bukvić kao slastičarka." - navodi samo neke natjecatelje koji su pronašli svoj put u gastronomiji, a ovogodišnjim i budućim natjecateljima savjetuje da "otvore uši i oči" te da budu smireni i koncentrirani jer, kako kaže, "njima se sve kaže i pokaže pa bez problema mogu do kraja biti uspješni u natjecanju".