15. travnja 2014.

Gemišt voli graševinu

vino.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Na promociji kutjevačkog gemišta, održanoj u zagrebačkom restoranu Time, prisutni su, osim u dobrom vinu, mogli uživati i u dvije kratke predstave. T

Tako je nogometna legenda Robert Prosinečki za šankom razgovarao i pijuckao gemišt s trenerom svih trenera, Ćirom Blaževićem, kojega je interpretirao Denis Bašić. Andrea Andrassy je pak točila gemišt Ribafishu koji kaže da, prema statistikama, muškarci koji piju vino, imaju više uspjeha kod žena.

Graševina je svakako najpoznatiji proizvod koji proizlazi iz kutjevačke vinarije. Čak 80 % njihove vinske proizvodnje čini upravo ova sorta, a upravo je spoj Graševine i tradicije rezultirao kutjevačkim gemištom – pićem dostupnim svima i u svakoj prigodi.  A gemišt ne bi bio gemišt bez mineralne vode koja se s vinom miješa u različitim omjerima. Tako su na ovoj promociji predstavljena tri načina na koji se Kutjevo graševina najbolje slaže s mineralnom vodom. U tanki gemišt idu decilitar graševine Kutjevo i tri decilitra mineralne vode. U politolog ili pol – pol gemišt idu dva decilitra graševine i dva decilitra mineralne vode. Za najhrabrije tu je žuti – gemišt s tri decilitra graševine i jednim decilitrom mineralne vode.

Tradicija vina Kutjevo krenula je davne 1232. godine da bi danas imali jedan od najboljih vinskih arhiva u regiji. Nisu toliko okrenuti industrijskoj proizvodnji, rekao je Josip Ređo, komercijalni direktor Kutjevo d.o.o., koliko malim serijama vina. Naglasak je na tradiciji te stručnosti i kompetenciji ljudi koji proizvode ove vinske kapljice.

Inače, proizvodne jedinice tvrtke Kutjevo i njezine poljoprivredne površine, raspoređene su diljem plodne Požeške doline (Valis aurea) u kojima se godišnje proizvede do 6 milijardi litara vina.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.