Nastavljamo s prijedlozima kako vašm školarcu možete užinu učiniti nutritivno bogatom
Užina, nerijetko, ima težak zadatak osiguranja važnih hranjivih tvari u maloj količini same hrane. Iz toga razloga, kvalitetna užina zasigurno nisu grickalice ili primjerice bomboni. Hranjiva užina je, u stvari, ona koja uz ugljikohidrate kao izvor energije osigurava prehrambena vlakna, proteine, esencijalne masne kiseline, kalcij i željezo – naravno ne sve odjednom, ali zasigurno pruža barem nešto od ovih važnih nutrijenata.
Od posebne je važnosti pobrinuti se da dijete ne stekne naviku konzumirati slatkiše i rafinirane proizvode bogate energijom, šećerom i mastima u vrijeme međuobroka. Umjesto toga za užinu im treba ponuditi svježe voće i povrće, mliječne proizvode, zalogaje od cjelovitih žitarica, zdrave sendviče, orašaste plodove i sjemenke. Naravno, ponekad se može napraviti iznimka sa mliječnim i voćnim sladoledom, pudingom ili nekoliko kockica čokolade, ali bitno je da to bude iznimka a ne pravilo.Sastojci za 12 pločica:
• 250 g zobenih pahuljica
• Pola šalice grubo narezanih badema
• 50 g sjemenki suncokreta
• 150 g meda
• 50 g maslaca narezanog na kockice
• Pola žličice cimeta
• Pola žličice ekstrakta vanilije
• Prstohvat soli
• 50 g grožđica ili brusnica
• 50 g tamne čokolade grubo usitnjene
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Stranice dubljeg lima za pečenje pokrijte folijom i nju nauljite.
2. Bademe i sjemenke popržite na tavi.
3. U posebnoj posudi zagrijte maslac i med i miješajte dok se maslac ne otopi.
4. Zatim dodajte ostale sastojke osim čokolade i sve dobro promiješajte. Čokoladu dodajte kad se smjesa malo ohladi.
5. Smjesu lagano utisnite u lim za pečenje i pecite 30 minuta. Ohladite i narežite na komade.
Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme potrebno za kuhanje: 10 minuta
Granola pločice za školski snack
03. rujna 2013.
gastro postao