11. travnja 2016.

Rižine pahuljice: Od podloge za cheesecake do domaće granole

kolac
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Rižine pahuljice pomiješajte sa sljezovim kolačićima i prelijte čokoladom ili ih obogatite medom i orašastim plodovima za domaće granole

Osim zdravog doručka, pahuljice koristite za zgušnjavanje jela, juha i variva. Izmiksajte ih u električnoj sjeckalici i spremite u hermetički zatvorenu posudu. Za zgušnjavanje jela ih je potrebno malo jer pahuljice nabubre. Pahuljice mogu zamijeniti i usitnjene kekse kod pripreme podloge za ‘cheescake’ i druge pite.

Okrugli kalup, onaj za mini pite ili muffine obložite folijom, pahuljice pomiješajte s otopljenom čokoladom i maslacem, te rasporedite po dnu i rubovima pripremljenog kalupa. Ostavite neka se stisne u hladnjaku. Pažljivo skinite foliju i stavite biskvit od pahuljica na tanjur za posluživanje, te nadjenite kremom za pite i torte. Dovoljna je samo otopljena čokolada za jednostavne kocke od rižinih pahuljica, a dodate li još šaku sjeckanih orašastih plodova, slažite hrpice u papirnate košarice.

rizine  | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Brownie kocke obogatite slatkim krem sirom, te poklopite stisnutom podlogom od otopljene čokolade i rižinih pahuljica. Rižine pahuljice možete samljeti u brašno i koristiti za pripremu biskvitnih kolača i voća. Pečeni kolač će biti lagano hrskav, a nakon što odstoji, postat će sočan i mekan. Pahuljice miješajte sa žitaricama, sjemenkama, orašastim plodovima, medom i suhim voćem, kod pripreme domaće granole. Za razliku od mueslija, pomiješane sastojke za granolu zapecite u pećnici.

Od rižinih pahuljica napravite energetske pločice; pomiješajte ih sa sjeckanim orašidima i posložite ravnomjerno na kalup obložen papirom za pečenje, zalijte medom ili javorovim sirupom, te ostavite neka se smjesa stvrdne. Velike figure od fondanta često su preteške, a kako ne bi deformirale oblik torte, lakšu slatku fondant smjesu umijesite od otopljenih marshmallowa i usitnjenih rižinih pahuljica. Oblikujte željeni oblik, pa kad se stvrdne i osuši, obložite smjesom klasičnog fondanta.

Sa sljezovim kolačićima do mekanog deserta

Spužvaste marshmallow bombone možete pretvoriti s malo rižinih pahuljica u hrskavu slasticu; zagrijte kondenzirano mlijeko, maslac, vaniliju i mliječne karamele. U gusti umak umočite sljezove kolačiće i uvaljajte u rižine pahuljice. Otopljeni marshmallow i maslac povežite s rižinim pahuljicama, dodajte par kapi arome jagode, pa iskoristite umjesto biskvitnog tijesta za roladu. Prebacite rozu smjesu na papir za pečenje, prelijte je otopljenom bijelom i tamnom čokoladom, te zamotajte u roladu. Kad se stisne, izrežite na ploške. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.