19. listopada 2016.

Hrvatski kuhari otputovali na Kulinarsku olimpijadu

Kuhari
foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
Jedan od osnovnih ciljeva Hrvatskog kuharskog saveza je promocija kuharske i slastičarske struke te hrvatskog kulinarstva kako u zemlji tako i na međunarodnoj sceni. I upravo u tom ozračju realiziraju se gotovo svi projekti HKS-a, pa tako i predstojeći projekt – odlazak na Svjetsku kulinarsku olimpijadu u Njemačku.

Kulinarska olimpijada najveće je kulinarsko natjecanje na svijetu koje se održava svake 4 godine u sklopu sajma IKA u Erfurtu.

Prvo natjecanje odvilo se davne 1900. godine, a od tada, svake četiri godine, kuharske i slastičarske reprezentacije, mlade reprezentacije, regionalni timovi, catering i vojni timovi te individualci natječu se u svojim disciplinama za najsjajnija odličja.

Kuhari | Author: Promo foto: Promo

Ove godine od 22.-26. listopada Erfurt će ponovo biti mjesto susreta preko 3000 kuhara iz preko 50 zemalja svijeta. Sajam kao i natjecanje posjeti preko 30000 posjetitelja, a natjecanje dobiva značajnu medijsku pokrivenost u svijetu te je jedna od najboljih platformi za predstavljanje nacionalnih kulinarskih timova i njihovih gastronomskih vještina i znanja, upoznavanja sa svjetskim gastro novitetima te prikupljanju novih znanja.

Hrvatsku će u Njemačkoj u 5 kategorija predstavljati Nacionalna kulinarska reprezentacija i Regionalni tim Varaždinske županije. Izbornik hrvatske kulinarske reprezentacije, Marinko Jurešić, i voditelj projekta Damir Crleni odabrali su najbolje kuhare i slastičare na temelju njihovih ostvarenih rezultata na domaćim natjecanjima HKS-a te međunarodnim natjecanjima pod kapom WACS-a (Svjetskog udruženja kuharskih saveza).

Kuhari | Author: Promo foto: Promo

U želji da se hrvatska gastronomija predstavi u najboljem mogućem svijetlu, pripreme za natjecanje započete su već krajem prošle godine. Jela koje su osmislili testirana su u nekoliko navrata te su spremna za predstavljanje najuglednijim svjetskim kuharima koji će činiti žiri. Reprezentativci su vodili računa da izbjegnu sve prepreke koje su stavljene pred njih te da se vrate sa što sjajnijim odličjima. 

Hrvatski reprezentativci će se predstavljati od subote do utorka, a u srijedu, 26.10. biti će objavljeni i njihovi rezultati u sklopu završne ceremonije i dodjele nagrada. Više o natjecanju možete pronaći na službenoj stranici  

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.