10. studenoga 2016.

Humanitarna udruga "Renato kuhari bez granica" organizira showcooking u Esplanadi.

Kuhari
foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
Humanitarna udruga "Renato kuhari bez granica", čiji je pokretač Branko Ognjenović, organizira showcooking 25.-26. studenog ove godine u zagrebačkoj Esplanadi.

 Showcooking organizira Humanitarna udruga Renato – kuhari bez granica, čiji je osnivač akademik kulinarstva Branko Ognjenović gdje će posjetitelji moći uživati u gastronomskim delicijama renomiranih kuhara iz Hrvatske i Inozemstva.

Svoj dolazak na event potvrdile su brojne ličnosti iz gastronomskog, društvenog i poduzetničkog svijeta. Sve prikupljene donacije idu za program prevencije nagle srčane smrti organiziranjem pregleda ultrazvuka srca mladih sportaša i osoba s povećanim rizikom od srčanih bolesti.

Pregledi srca djece se obavljaju bez naknade, a u 2016. godini putem ovog programa detektirano je četri slučaja kojima je potrebno daljnje liječenje i praćenje. 

Brankova priča

Kada je Renato umro, na njegovu grobu dao sam svoje obećanje da ću učiniti nešto da se ovakve tragedije ne dogode drugima. Naime, moj sin Renato, umro je od puknuća srčane aorte. U bolnici sam dobio informaciju da je Renato imao urođenu srčanu manu. Bio je sportaš, živio uredno, hranio se po tablicama, nije pušio, nije pio: bio je oličenje doktorskog formata zdravog načina života. To jutro, kada je završio na operaciji, nazvao me i rekao da se ne osjeća dobro. Bio je mjesec prosinac i osjećao se kao da će dobiti gripu. Doktori su ga pregledali i poslali na rendgen i EKG. Za svaki slučaj, rekli su nam da napravimo i UZV srca. UZV srca je pokazao da se srčana aorta raskolila i da je to vršilo strašan pritisak na srce zbog čega je trpio bol. Hitno su nas poslali na Rebro na operaciju.

Za vrijeme operacije srčana aorta je pukla i Renato je umro na operacijskom stolu. Reanimacijom su ga vratili u život. U toj borbi reanimacije njegov je mozak ostao bez kisika. Renato je, dakle, ostao živ, ali je ostao bez kontakta, bez funkcija. Živio je kao biljka sljedeće dvije godine i dva dana, bez doticaja s vanjskim svijetom. Nismo znali čuje li nas ili ne, koliko je svjestan svoje okoline. No nadali smo se da će se jednoga dana probuditi. Neko vrijeme proveo je u Krapinskim toplicama, nakon toga smjestili smo ga u dom. Prilikom mijenjanja sonde za hranjenje došlo je do pogreške i dio hrane odlazio je u trbušnu šupljinu. Zbog toga je dobio sepsu. Slijedila je još jedna operacija čišćenja trbušne šupljine. Nije izdržao.

Odlučio sam osnovati udrugu 'Renato - kuhari bez granica' koja će okupljati kolege kuhare iz cijeloga svijeta. Primarni je cilj udruge je omogućiti svoj djeci UZV srca, a ponajprije onima slabijega imovinskog stanja, kako bi se još u ranoj fazi i na vrijeme ustanovilo postoji li urođena srčana mana, te potaknuti roditelje da na vrijeme reagiraju i omoguće UZV srca svojoj djeci. Svatko tko želi da njegovo dijete napravi UZV srca, može se javiti u Udrugu za pomoć, a Udruga će svojim djelovanjem omogućiti da se isti izvrši u najkraćem mogućem roku. UZV srca je pregled na koji se putem javnog zdravstva čeka i po nekoliko mjeseci, a u privatnoj praksi moguće ga je napraviti u roku od nekoliko dana uz naknadu od 500 kn.

Preko udruge UZV srca napravio bi se besplatno, odnosno Udruga će snositi troškove pregleda. Sredstva Udruge prikupljat će se organiziranjem humanitarnih večera koje se organiziraju za potrebe poslovnih partnera, raznih poduzeća i ostalih institucija. One na račun Udruge uplaćuju troškove za večeru koja uključuje i naknadu angažmana kuhara bez granica. Zaštitni znak Udruge je crni kuharski gumb kao znak sjećanja na Renata, a dobivaju ga svi kuhari koji su članovi Udruge i nose ga kada djeluju kroz Udrugu.

Spasimo li jedno dijete time, puno smo učinili. Da je Renato napravio ultrazvuk srca na vrijeme, možda bi danas bio živ.

Udrugu Renato – kuhari bez granica podržava i udruga Veliko srce malom srcu koja okuplja liječnike, zdravstveno osoblje i roditelje djece s prirođenim srčanim greškama i drugim srčanim bolestima, kako bi zajedničkim djelovanjem pomogli svima onima kojima je pomoć potrebna.

 Predsjednik udruge: Branko Ognjenović, Tajnik udruge: Marijana Zanze,OIB: 67742707149, 
Tel: +385 1 611 08 02, Mail: info@renato-kbg.hr, www.renato-kbg.hr
Adresa:Humanitarna udruga „Renato - kuhari bez granica”, Savska cesta 116, 10000 Zagreb    
Raiffeisen Bank d.d., Broj računa: 1107060837, IBAN: HR5024840081107060837, SWIFT: RZBHHR2X

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.