21. srpnja 2016.

I tanjuri se jedu: Napravite košarice od parmezana

kosarica od sira
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Košarice od parmezana izgledaju jako efektno, a lako ih je napraviti.

Sve što vam je potrebno su tava, kuhača i čaša ili staklenka. Najbolji izbor sira za ovaj recept je parmezan. Zagrijte tavu pa u njoj kružno pospite šaku ribanog parmezana. Pržite minutu, dvije, odnosno sve dok sir lagano ne posmeđi na rubovima. Kuhačom odlijepite sir i okrenite ga na drugu stranu. Nakon što i druga strana poprimi svijetosmeđu boju, maknite sir s tave. Pazite kako rukujete sirom jer je jako vruć te kao pomoć pri oblikovanju košarice možete upotrijebiti papirnat ručnik. 

košarica | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Čašu ili staklenku okrenite naopako i prebacite sir preko ruba. Pustite da se priljubi uz površinu i neka se tako ohladi. Nakon što se ohladi, sir će ostati u obliku košarice

Sir na košarice možete rastopiti i u pećnici. Na lim za pečenje stavite masni papir te na njemu rasporedite naribani sir u četiri udaljene hrpice. Ostavite oko 3 minute u pećnici zagrijanoj na 100 stupnjeva. Razrežite papir na četiri dijela te svaki dio prebacite preko naopako okrenute čaše. Kad se sir ohladi, pažljivo odvojite nožem kako bi košarice ostale cijele.

Na dno svake košarice možete staviti list salate i napuniti ih rižotom ili povrćem.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.