05. srpnja 2013.

Individualan pristup kolačima

petra jelenic.jpg
1/4
gastro postao gastro.24sata.hr
Petra Jelenić u nedavno otvorenoj slastičarni Mak na konac dovodi slastice do savršenstva.

Kada spojite znanje, iskustvo, upornost i neizmjernu ljubav prema slasticama dobijete slastičarnu izvornih namirnica, maslaca, vrhnja, više vrsta čokolade, domaćeg organskog voća i svega drugoga što čini dobar, autorski kolač. Pred skoro dva mjeseca, mlada pastry chefica Petra Jelenić otvorila je slastičarnu u Zagrebu koja će svakom kolaču posvetiti optimalnu dozu kvalitetnih namirnica i uloženog truda.

S prijateljem Dinom Galvagnom odlučila je dijeliti prostor u Ulici popa Dukljanina gdje svatko u svom prostoru širi vlastitu filozofiju. Dino kroz Petu četvrtinu definira modernu hrvatsku kuhinju, a Petra je Mak na konac osmislila po uzoru na svjetske slastičarne koje nisu sjedećeg tipa, već po kolač svatko dođe ciljano."Mnogi se iznenade kada uđu u slastičarnu i shvate da ne mogu sjediti i jesti", priča Petra podsjećajući da su svjetski poznate slastičarne upravo takvog tipa, "u Parizu ćete naići na ogromne redove kako bi kupili par Macarona", dodaje.

U stalnoj ponudi imaju šesnaest vrsta kolača, a maksimalno su orijentirani prema sezoni pa je sada aktualna Petrina ljubljena Schwarzwald torta s domaćim višnjama koje marinira u rakiji i peče pod folijom kako bi se voće kondenziralo. "Sve voće koje se peče ima pet puta intenzivniji okus od sirovog", objašnjava Petra te ističe kako nabavljaju samo najkvalitetnije domaće namirnice, osim čokolade koju naručuju iz Belgije.

Sa žaljenjem priča kako je u Hrvatskoj teško naći veće količine sirovina kod malih obiteljskih gospodarstava, a nemoguće je pronaći proizvode poput bademovog brašna koje nažalost onda uvoze. Petrin slastičarski dan traje puna 24 sata, bez obzira na podršku tima koji sačinjavaju četiri cure i jedan dečko. Naziv slastičarne nastao je nakon Petrinog razgovora s Dinom Galvagnom koji joj je rekao "Joj Petra uvijek tjeraš mak na konac" što se ispostavilo kao stvorenim imenom za slastičarnu.

Petra priznaje da u radu vječno teži ka savršenstvu i da je gotovo uvijek nezadovoljna vlastitim kolačima misleći da uvijek može bolje. Osim toga, mak je njezina omiljena namirnica pa je tortu s makom i džemom nazvala po slastičarni. Zadovoljna je reakcijama gostiju, a najviše je veseli kada vidi ljude koji se vraćaju kušati sve iz ponude. Žao joj je što čuje komentare da su preskupi jer cijenu diktira korištenje vrhunskih autohtonih namirnica koje i koštaju više.

"Individualan pristup svakom kolaču ima svoju cijenu. Radimo samo s maslacem i slatkim vrhnjem dok margarin ne koristimo što automatski diže cijenu slastice", naglašava i dodaje da većina obožava njihove bretonke koje su njezina inačica pite od jabuka. Trenutno su trešnje u sezoni pa su na repertoaru bretonke s trešnjama, a dosta se trude oko uvođenja kolača za osobe s posebnim potrebama. Skromno govori da se Mak na konac još uvijek uhodava najavljujući brojne novitade koje će zadovoljiti i one najzahtjevnije po pitanju slatkoga.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.