10. prosinca 2015.

Jaslice od krokanta oduševile Splićane

Jaslice od krokanta
foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
Već šestu godinu za redom u Splitu se održava manifestacija „Gastro Advent“.

Adventski vijenci za tu se priliku izrađuju od namirnica iz mediteranske kuhinje, a posjetitelji dolaze iz zemalja diljem svijeta kako bi u splitskim restoranima pripremili nezaboravne delicije, poput bakalara na razne načine, do adventske guske s crvenim kupusom i knedlama. Slatke jaslice, kuhani obrazi belgijske govedine, bezglutenska torta od badema i još mnoge druge delicije, prošlih su tjedana oduševile brojne posjetitelje.

Uz fine specijalitete i belgijsko pivo, u Splitu se slavio Advent, ove godine, nadahnut bademom.
"Badem pruža izvrsnu mogućnost u ostvarivanju kulinarskih kreacija. Koristi se u slanim i slatkim jelima, ali i kao dodatak finim zdravim napicima. Mnogi smatraju da badem spada u skupinu orašastih plodova, a ustvari je blizak rođak marelici, šljivi, višnji.", rekla je nutricionistica Olja Martinić. Kušala su se belgijska jela u ljetos otvorenom restoranu Augubio Congo kod Peristila, a najviše zanimanja privukle su učenice Turističko-ugostiteljske škole iz Splita. Spretnim rukama i uz malo strpljenja izradile su najfinije slatke jaslice u Splitu.

Advent u Splitu | Author: Promo foto: Promo

Poput kućice iz bajke, jaslice izradile su od krokanta i marcipana. Osim slatkih mudraca, jaslica i Isusa te klasičnog bakalara bianco, znatiželjnici su mogli kušati i tatarski biftek od belgijske odležane govedine te paštetu od bakalara s bademom, slasne domaće njoke u pestu od badema, rikole, parmezana i maslinova ulja te odležane, dugo kuhane obraze belgijske govedine s domaćim pljukancima. Odličan je bio i poljički soparnik, pita od blitve, specijalitet iz dalmatinskih Poljica koji se tradicionalno peče pod pekom. Okupljene gurmane oduševila je i bezglutenska torta od badema, naranče i kremastog mascarponea te druge delicije koje je pivski majstor Andres Radoux idealno sljubio s vrsnim belgijskim pivima. Osim Gastroadventa, u kulinarskim radostima posjetitelji će i ove godine moći uživati i tijekom "Prvenstva svita u fritulan", tradicionalnog natjecanja u pripremi mirisnih loptica od mekog tijesta.

Svaka domaćica ima svoju tajnu za izradu odličnih fritula - poput dodavanja nekoliko kapi kruškovače ili ruma te naribane korice limuna i naranče. Započele su pripreme i za tradicionalnu izložbu božićnih jaslica. Izlagači iz cijelog svijeta u ovo vrijeme posjećuju Split kako bi predstavili svoja remek-djela izrađena u najrazličitijim tehnikama. Mali i veliki umjetnici pokazat će svoje umijeće od 13. prosinca do 6. siječnja. Cijeli grad živi u blagdanskom ozračju, a gradski trgovi postaju adventske pozornice.

Zabava kulminira dočekom Nove godine. Nastupit će dobitnica Porina za najbolju žensku vokalnu izvedbu Sara Renar, a slijedi jedan od najboljih hip-hop bendova na ovim prostorima, The Beet Fleet (TBF) za odličnu atmosferu do sitnih jutarnjih sati. Sve detalje potražite na stranici www.visitsplit.com

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.