684 prikaza 22. svibnja 2016.

Je li vaš odrezak zaista gotov?

odrezak 2.jpg
1/2
gastro postao gastro.24sata.hr
Prepoznavanje da li je jelo gotovo i spremno za posluživanje vještina je koju treba savladati. Pritom meso često zadaje najviše poteškoća što zbog specifičnosti namirnice, a što zbog realnog rizika od trovanja hranom ako se "posao" dobro ne odradi.

Postoji nekoliko iskušanih metoda za pripremu mesa koje će vam otkriti kada je vaš odrezak spreman za uživanje. Najčešće korištena metoda koja otkriva je li meso gotovo je rezanje mesa. Upotrebom oštrog noža valja pažljivo zarezati najdeblji dio odreska do središta.

Kada je riječ o piletini ili svinjetini središte treba biti čvrsto, bez sokova i ne smije biti roze boje. ako se nazire roza sredina meso valja još pripremati. Isto pravilo ne vrijedi za govedinu koja se može jesti dok je još roze ili crvene boje u sredini, pod uvjetom, naravno, da osoba voli slabije pečeni odrezak.

Mnogi kuhari izbjegavaju metodu rezanje mesa jer rezultira neatraktivnim jelom i umjesto toga savjetuju upotrebu termometra za hranu. Pred kraj pripreme termometar valja gurnuti u najdeblji dio mesa. Perad je gotova na 74°C, a svinjetinu možete jesti na 77°C. Za slabo pečeni goveđi odrezak potrebna vam je temperatura od 68-70°C, srednje pečeni se postiže na temperaturi od 70-77°C, a svaka viša temperatura dat će vam dobro pečeni odrezak. Za iskusne postoji još jedan brz način otkrivanja je li meso gotovo, a osobito je popularno kod grill majstora. Jednostavno prstom dodirnite meso i obratite pažnju na njegovu čvrstoću. Mekano i gnjeckavo meso zahtijeva još kuhanja, dok čvrsto govori da je meso spremno za konzumaciju.

I za kraj kratki savjet, kada je odrezak gotov ostavite ga da odstoji koju minutu kako bi se prirodni sokovi ravnomjerno rasporedili kroz njega. Ako počnete rezati odmah nakon što odrezak maknete s izvora topline može izgubiti vrijedne sokove i arome. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.