30. svibnja 2016.

Jednostavan i ukusan domaći kruh

Kruh
foto: Gastro.hr
gastro postao gastro.24sata.hr
Kruh naš svagdašnji spominje se i u najpoznatijoj molitvi. Bez obzira na stanje novčanika osnovna je potreba svakog čovjeka - jednostavno je nezamisliv život bez kruha.

Nekada je svako domaćinstvo imalo tri vreće: brašno, šećer i sol… i preživljavalo se. Domaći kruh pekla je svaka domaćica, bio je dio njene svakodnevice. A danas?

Hm, ponekad graniči sa naučnom fantastikom, a svima je užitak zagristi hruskavu koricu svježe ispečenog kruha. Većina smatra da domaćem kruhu treba posvetiti mnogo vremena i pažnje pa zato izbjegavaju peći kruh, nekima je opravdanje prezaposlenost, ali što biste pomislili kada bi vam rekli da vam je za izradu neodoljivog mirisnog domaćeg kruha potrebno samo malo vremena i truda?

Osim toga domaći kruh je kvalitena i hranjiva namirnica. Možete ga obogatiti i igrati se okusima, a sebi i obitelji priuštiti slavlje za sva čula, od okusa, mirisa pa do onog najvećeg - mijesiti rukama tijesto.

Dobar kruh nije teško napraviti kod kuće i trud se doista isplati.

Pogledajte video za jednostavan i ukusan kruh te zasučite rukave i krenite u njegovu izradu.

Ono što vam je potrebno od sastojaka je:

  • 2/3 šalice šećera
  • 1 i pol žlica kvasca
  • 1 i pol žličica soli
  • 1/4 šalice ulja
  • 6 šalica brašna
  • 2 šalice tople vode

Kako pripremiti?

  1. Šećer i suhi kvasac ubacite u toplu vodu, pomiješate te pustite da odstoji oko 5 minuta.
  2. Tu smjesu ubacite u veliku zdjelu te dodajte ulje i sol.
  3. Postepeno dodajete brašno te lagano mikserom miješate.
  4. Kada se smjesa povezala, tijesto sada mijesite rukama.
  5. Nakon toga stavite u nauljenu plastičnu posudu i pustite da se diže oko sat vremena.
  6. Tijesto podijelite na dva dijela, oblikujte i stavite u vatrostalne posude.
  7. Nakon 20 minuta ubacite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjava i pečete oko pola sata dok korica ne bude hrskava i zlatne boje.

I to je to... vaš kruh je gotov i spreman za uživanje. Detalje pogledajte u videu! 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.