Novi broj Skuhatćute donosi priču o Stevi Karapandži i njegovoj novoj knjizi recepata te istarskim specijalitetima
I ove subote stiže novi broj gastromagazina Skuhatćute koji izlazi uz dnevne novine 24sata, a donosi priču o pioniru televizijskog kulinarstva Stevi Karapandži. Saznajte njegove male tajne o ljubavi, poslu i životnoj sreći te recepte iz njegove nove kulinarske zbirke "Kreativna kuhinja". Knjiga je rezultat četrdesetogodišnje karijere, u koju je Karapandža uvrstio recepte nastale tijekom njegovog rada u Švicarskoj. Također, otkriva i kako je u Tokiju zaigrao "japanski rulet" i kušao otrovnu ribu fugu, kuhao pastu bolognese za Sinatru te kako mu je supruga Renata bila najveća potpora kada je devedesetih dobio otkaz u Zagrebu.
Osim priče o Stevi Karapandži, novi broj Skuhatćute ima za vas i kolekciju brzih, jeftinih i slasnih jela od krumpira. Mirisi iz pećnice najavit će bogato nadjevene
i maštovite punjene krumpire koji ne traže mnogo truda, ali zato vesele
one koji će u njima uživati.
U nadolazećim zimskim danima trebat će nam i puno vitamina za podizanje imuniteta, a tu nastupa kiseli kupus kojeg pripremaju domaćice iz cijelog svijeta. Tako ćete moći saznati što je to tradicionalna ruska juha s kojom se Rusi jako ponose i zašto Poljaci obožavaju punjene jastučiće te kako napraviti nezaobilaznu sarmu u pećnici i roladu s kupusom i gljivama.
Novi broj donosi i priču o bajkovitom agroturizmu Gologoričkog dola u Istri. Miris istarske maneštre i toploga kruha iz krušne
peći, okusi domaćeg pršuta te netom pripremljeni fuži ili meso ispod
čripnje oda su ovom kraju i tradiciji.Njoki s gulašem od divljači
Sastojci:
Njoki:
60 dag krumpira
20 dag brašna
2 jaja
dl ulja
Sol
Gulaš:
60
dag luka
80 dag srnetine
5 dag suhih vrganja
10 dag mrkve
10 dag slanine
žličica koncentrata rajčice
3 dl crnog vina
Žličica senfa
2 žlice
brašna
Sol, lovor, papar, ružmarin, list celera, ulje, svinjska mast
Priprema:
- Krumpir skuhajte u slanoj vodi, protisnite ga i pustite da se ohladi.
- Dodajte
ostale sastojke i zamijesite tijesto na dasci.
- Oblikujte u valjak i režite
njoke. Potom ih malo zgnječite vilicom da ostane trag i skuhajte u slanoj
vodi.
- Za gulaš luk pirjajte na ulju i svinjskoj masti. Kad poprimi zlatnu
boju, dodajte meso. Potom i vrganje, slaninu, naribanu mrkvu pa nastavite
pirjati sat i pol.
- Dodajte koncentrat rajčice, senf i brašno te pirjajte
15 minuta.
- Ulijte vino i temeljac od prokuhanih kostiju, začinite pa pustite
da se kuha još dva sata.
- Poslužite s toplim njokima.