A uz toplu gustu juhu savršeno pristaje hrskavi prepečeni kruh. Jedan neobičan pristup posluživanja juhe je onaj u kruhu. Ne radi se o modernoj kuhinji već o praktičnom specijalitetu koji svoje korijene vuče iz srednjeg vijeka. Osim juhe, zdjelice od kruha mogu poslužiti i kao ambalaža za variva i gulaše, a nakon što pojedemo cijeli sadržaj slijedi nam i grickanje posude koja je iznutra natopljena divnim aromama.
Posudice za juhu zapravo se pripremaju od običnog tijesta za kruh u koje se dodaje jaje i malo masnoće kako bi očvrsnulo. Predlažemo da koristite polubijelo brašno tip 850 malo krupnijih mljevenih čestica jer je to tzv. krušno brašno. Posudice možemo obogatiti dodatnim aromama poput svježeg ili sušenog začinskog bilja kojeg dodajemo u tijesto u količini od 3 žlice svježeg te 1,5 žlicu sušenog bilja.
Prikladne juhe za posluživanje u kruhu su naravno one guste i kremaste, za razliku od bistrih rijetkih juha koje bi vrlo brzo razmočile našu posudicu. Nakon što ispečete posudice od kruha predlažemo da ih ostavite na zraku da se prosuše barem nekoliko sati, a prije posluživanja ih možete lagano prepeći u pećnici kako bi se ugrijale. Princip je slijedeći, odrežete poklopac zdjelice i izvadite višak sredine iz zdjele, a zatim stranice premažete maslinovim uljem i lagano zapečete da posudice budu hrskave.
Krušna zdjelica za juhu
Sastojci:
- 2 žlice šećera
- 1 kocka svježeg kvasca
- Pola šalice mlijeka
- 3 žlice Ulje
- 2 jaja
- 500 g brašna
- Mlake vode po potrebi
- 1 žličica soli
- Bjelanjak jaja za premazivanje
Postupak pripreme:
- Kvasac staviti u malo mlakog mlijeka u kojem ste razmutili šećer te ga pustiti da se digne 10ak min. U većoj posudi pomiješati preostalo mlijeko, ulje, jaja i sol. Dodati brašno te ulijevati vode po potrebi i oblikovati tijesto.
- Glatko tijesto pustiti da se diže u nauljenoj posudi pokrivenoj vlažnom krpom oko sat vremena odnosno dok se ne poveća dvostruko u volumenu. Tijesto izvaditi i zatim lagano pristisnuti rukom da se ispuše te ga podijeliti na 4 dijela. Svaki komad oblikovati u ruci u kuglu na način da povlačite nepravilne rubove tijesta prema sredini kako bi oblikovali pravilnu kuglu te ju okrenete s neurednom stranom prema dolje.
- Peciva ostaviti da se dižu nepokrivena jedno 45 min. Prije pečenja peciva premazati s bjelanjkom razrijeđenim s malo mlake vode te ih peći 20 do 25 min na 220 stupnjeva. Po mogućnosti staviti posudu s vodom u pećnicu tijekom pečenja.
- Ostaviti ih na rešetki da se dobro ohlade prije posluživanja.
U nastavku pročitajte nekoliko prijedloga gustih juha idealnih za posluživanje u posudicama od kruha.