gastro postao
Jednostavni kolač, idealan kada trebate nešto slatko, a ne želite gubiti previše vremena, energije
Gotovo dok kažeš - limun! Ova rečenica bi mogla opisati koliko je teško napraviti ovaj kolač.
Ako volite kolače s limunom, ovaj će vam prirasti za srce. Nije presladak, a fino osvježava.
Sastojci:
- 2 1/2 (350 g) šalice brašna
- 1 1/2 žličica praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 1 šalica (210 g) šećera
- 1 žlica limunove korice
- 10 žlica maslaca
- 1 jaje
- 1 bjelanjak
- 2 žlice kiselog vrhnja
- žličica ekstrakt limuna
- žličica ekstrakta vanilije
Glazura
- 1/2 šalice maslaca
- 2 1/2 (300 g) šalice šećera u prahu
- 2 žličice limunove korice
- 2 žlice soka od svježeg limuna
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva.
- U zdjelu zajedno pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol te stavite na stranu.
- U drugu zdjelu pomiješajte limunovu koricu i šećer te vrhovima prstiju lagano utrljavajte dok šećer ne dobije svijeto žutu boju i miris limuna. Dodajte maslac u šećer i limun i miksajte dok se sastojci ne povežu.
- Umiješajte jaje, zatim bjelanjak. Dodajte kiselo vrhnje, ekstrakt limuna i ekstrakt vanilije i miješajte dok se ne sve ne sjedini.
- Polako dodajte suhe sastojke u smjesu i miješajte sve zajedno.
- Posudu za pečenje namastite maslacem te ravnomjerno izlijte smjesu. Pecite oko 15 minuta - dok čačkalica ne izađe čista.
- Kada je tijesto pečeno, ohladite ga, zatim namažite glazuru, i izrežite na kvadrate.
Glazura:
Dobro istucite maslac, dok ne postane pjenast. Dodajte šećer u prahu, limun i sok od limuna, i miješajte dok ne postane pahuljasto.
Dobar tek!