06. listopada 2015.

Božansko uživanje u Kairos vinima

Kolaz Kairos
foto: Julio Frangen
gastro postao gastro.24sata.hr
U zagrebačkoj vinoteci Bornstein, udruga Women on Wine organizirala je premijerno kušanje Kairosovog trolista crnih vina

U zagrebačkoj vinoteci, odnedavno i wine baru Bornstein, u organizaciji udruge WOW – Žene i vino, premijerno su predstavljena vina Kairos tvrtke Vinski dvori iz Trogira. Na položaju Babe, u trogirsko-kaštelanskom vinogorju, prostire se 13 hektara vinograda crnih sorti vinograda, najviše autohtonih – plavca malog i crljenka kaštelanskog. Ime vina potvrđuje mit o bogu sretnog trenutka jer je Kairos očito dotaknuo padine kod Trogira. Glavni enolog Nikša Zglav i direktor Ljubo Jelavić uzvanicima su predstavili tri svoja vina:

Plavac mali 2011. – snažno i visoko alkoholno crno vino, izraženih voćnih aroma i blago povišenih kiselina koje je 12 mjeseci odležalo u novim slavonskim barrique bačvicama, s odličnim potencijalom starenja poslužen je s paštetom od guščje jetre na pečenoj smokvi sa čipsom od parmezana

Tragurion cuvée 2011. – suho, gusto crno vino punog okusa, visokih alkohola i nešto izraženijih tanina kupaža je stranih sorti merlota, cabernet sauvignona, syraha i tempranilla savršeno se ljubi s raguom od zeca i papardellama.

Crljenak/zinfandel 2011. – suho i vatreno vino nježnog voćnog mirisa koje je 14 mjeseci dozrijevalo u barrique bačvama, a savršeno se upotpunio s ramstekom polivenim medom od lavande.

Christian Misiraca | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Sva su vina sljubljena s vrhunskim pikulecama kuhara Christiana Misirače. "Kao mala zemlja, Hrvatska nema velike šanse da bude konkurentna u masovnoj proizvodnji vina, ali itekako možemo pričati priču o teritoriju i privući ljude u podrume i vinograde te postati prepoznatljiva vinska regija i vinska turistička destinacija. Vino vidimo kao znak koji promovira Hrvatsku pa ćemo uz kvalitetu vina, poraditi i na tome da naš vinograd na prekrasnom položaju Babe u okolici Trogira postane mini turistička destinacija, okupljalište ljudi i znanja, a posjet vinogradu u kojem se vina proizvode ekološki – obavezni „lik“ pri posjetu Dalmaciji", istaknuo je Ljubo Jelavić. Osim vina, predstavljen je i varenik OPG-a Irena Sirotković koji je napravljen od Plavca malog s položaja Babe.

Wow, Kairos i Bornstein | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Christian Misirača poigrao se s varenikom pa je s njim povezao pečenu smokvu, a ramstek pokapao varenikom. Povijest varenika seže u antička vremena a pripremali su ga u starom Egiptu, Grčkoj, Rimu, Perziji. Spominje ga i Nostardamus u svojoj knjizi o marmeladama (Livre de confiture,1555). Rimski vojnici su ga miješali s vodom da bi bili snažniji za duge marševe dok se na Braču pripremao još 1885. godine za potrebe vrhunskih bečkih kuhinja, a dodavao se u zavajun (tučeno jaje). Pripisuju mu afrodizijačka svojstva te su ga pili mladenci prije prve bračne noći.

Za kupovinu varenika od Jelavićevog Plavca morat ćete se strpiti neko vrijeme dok vina Kairos možete nabaviti u vinoteci Bornstein po maloprodajnim cijenama od 100kn za Plavac, 160kn za Cuvee i 200kn za kaštelanski Crljenak.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.