08. travnja 2016.

Mrkva - od soka, preko torti pa sve do raznih juha

juha mrkva.jpeg
gastro postao gastro.24sata.hr
Ostatke mrkve iskoristite kao sastojak voćnih shakeova. Pomiješajte ih s ostacima drugog voća, a ne bacajte niti koru koja ostane nakon pripreme voćnog soka u sokovniku.

Posebno je ukusna kombinacija soka od jabuke, cikle, mrkve i špinata. Vlaknasti dio mrkve iz sokovnika pomiješajte u biskvitna tijesta, što će im dati sočnost.

Ispecite u manjim kalupima mini torte od mrkve i kremastog sira. Od iste smjese pripremite muffine, izrežite tijesto po sredini, premažite nadjevom od mascarponea i pospite šećerom u prahu. Od samo dvije naribane mrkve, malo zobenih pahuljica, kokosovog brašna, mljevenih orašida, meda i cimeta možete pripremiti smjesu od koje oblikujte kalupima za kekse sirove kekse.

Sok od naranče i mrkve | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Kod čišćenja mrkve iskoristite i njene listove. Pripremite ih na isti način na koji se pripremaju listovi špinata i blitve; blanširajte i dodajte juhama ili pirjanom povrću. Svježe lišće možete sitno nasjeckati i zajedno s ribanom mrkvom pomiješati u salatu i sendviče. Ribana mrkva s kiselim vrhnjem ukusna je kao prilog uz meksičke tortilje, buritose i tacose. Jedna od posebno ukusnih kombinacija je salata od ribane mrkve, pečenih kolutova luka, origana i sezama.

Višak mrkve zajedno sa drugim povrćem iskoristite za kuhanje povrtnih temeljca, a ubaciti se mogu i kore od oguljene mrkve. Kora se može iskoristiti i za aromatiziranje ulja. Koru mrkve dobro osušite, prelijte većom količinom suncokretovog ulja i 'pirjajte' na laganoj vatri. Nakon 15 minuta, ulje maknite s vatre i ostavite mrkvu u njemu barem još sat vremena. Procijedite je i ulje korisite kao začin bogat betakarotenom.

Višak mrkve iz hladnjaka pirjajte, te zalijte medom, aromatičnim octom i maslinovim uljem, a glazirane mrkve poslužite kao prilog mesnim jelima. Izrežite je na ploške, skuhajte, pasirajte i začinite narančasti pire s malo maslinovog ulja, ribanim đumbirom, malo limunove korice i majčine dušice. Kuhane krumpire možete pasirati s ostatkom kuhanim ploški mrkve, te poslužiti šareni pire.

Pasirana mrkva ukusna je u krem juhama. Privlačna je zbog svoje boje, a u nju možete dodati razne sastojke; raskošan okus juhi daju kumin, rajčice, krumpir i celer. Kolutiće mrkve možete kiseliti kao i svo drugo povrće, ili je koristiti u kombinaciji miješanih ukiseljenih salata. Ostaci mrkve mogu biti inspiracija za razna variva, povrtna i mesna, omlete i fritaje, pripremu povrtnih popečka ili uštipka od dizanog tijesta, slane palačinke i jednostavne priloge. Na maslacu prepržite sjeckani mladi luk dok ne omekša, dodajte ploške mrkve i pirjajte na laganoj vatri. Prije posluživanja prelijte je kiselim vrhnjem.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.