Kućna priprema maslaca s aromom vrlo je jednostavna, brza i daje vam osnovu za davanje "elegancije" cijelom nizu jela: od primjerice mesa i povrća pripremljenog na grillu, namaza za palačinke, umaka za tjesteninu do najjednostavnijeg aromatiziranja prepečenca ili kruha. Prednost takvog maslaca je činjenica da sve arome ostaju u stanju hibernacije sve dok se maslac ne otopi u pripremi jela, a tada na vidjelo izlaze okusi i mirisi koji daju jelu novu dimenziju.
Kod pripreme maslaca s aromom postoji tek nekoliko pravila kojih se valja pridržavati. Prije svega maslac valja držati na sobnoj temperaturi dok ne omekša. Aroma koja se dodaje poput začinskog bilja valja biti vrlo sitno nasjeckana. Kako bi arome što bolje prodrijele u maslac, valja ga ostaviti na sobnoj temperaturi , na tamnom mjestu nekoliko sati i zatim spremiti u hladnjak.
Prijedlozi za pripremu maslaca s aromom
Maslac s kozjim sirom i češnjakom: U ½ šalice omekšalog maslaca umiješajte 100 g kozjeg sira, 4 režnja prepečenog sitno nasjeckanog češnjaka i ¼ čajne žličice papra.
Maslac s medom: U ½ šalice omekšalog maslaca dodajte 1 čajnu žličicu meda i 1/8 čajne žličice mljevenog cimeta i dobro promiješajte.
Maslac sa senfom i vlascem: Dobro promiješajte ½ šalice omekšalog maslaca, 4 čajne žličice senfa i 1 žlicu sitno nasjeckanog vlasca.
Maslac s limunom i začinskim biljem: Dobro promiješajte ½ šalice omekšalog maslaca, ¼ šalice sitno nasjeckanog peršina, 2 žlice nasjeckanog luka kozjaka, 1 žlicu svježe nasjeckanog timijana, 2 čajne žličice svježe nasjeckanog ružmarina, sitno naribanu koru 1 limuna, 1 žlicu soka limuna, 1/4 čajne žličice soli i ¼ čajne žličice papra
Maslac s marmeladom: U ½ šalice omekšalog maslaca dodajte ¼ šalice svoje omiljene marmelade, dobro promiješajte i uživajte! Ideja za pripremu aromatiziranog maslaca ima bezbroj i vjerojatno ćete vrlo brzo razviti svoj omiljeni recept. Imajte na umu da pripremljeni maslac valja čvrsto zamotati u plastičnu foliju ili staviti u dobro zatvorenu posudu i tako ga možete čuvati u hladnjaku do dva tjedna.