06. lipnja 2016.

Kako prepoznati kvalitetnu paštu

Pasta
foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Tajna dobrog života leži u tajni dobre tjestenine. Kvalitetna tjestenina plod je duge tradicije proizvodnje i pripreme iz ljubavi prema pašti. Uz par korisnih informacija svatko može postati majstor pašte.

Život je kombinacija magije i tjestenine, jednom je to rekao Federico Fellini. A ja ću još dodati, tko jednom proba dobru tjesteninu, taj se više ne odvaja od nje. A kada ona postane svakodnevnim dijelom vašeg života, nije nebitno znati je pravilno skuhati, ali i prepoznati kvalitetnu paštu.

Pašta je jednostavna i jeftina, idealna je za druženja i nebrojeno kombinacija, a usudili bismo se reći da i popravlja raspoloženje :) Samo Hrvati godišnje pojedu više od 40 tisuća tona tjestenine.

Od hrane za siromašne pašta je postala prava gastronomska poslastica. Teško se može prebrojati koliko recepata za tjesteninu postoji, koliko tehnika i detalja pripreme koristimo, jer ona je odavno važan stup gotovo svih svjetskih kuhinja. U kratkom vremenu možete pripremiti vrhunsko jelo, jer ako i ne izrađujete tjesteninu kod kuće, uvijek možete pronaći kupovnu. U Genovi je 1547. donesen i normativ za izradu tjestenine od pšeničnog brašna i vode koji vrijedi još i danas. Po talijanskom zakonu, suha tjestenina ne smije sadržavati ništa osim krupice i vode.

Za kvalitetnu tjesteninu prvi i najvažniji faktor je sirovina, ali i sposobnost mlinara u miješanju različitih žitarica, čime se povećavaju različite karakteristike svake od njih. Drugi temeljni faktor za dobru paštu je faza sušenja. Naravno, točno vrijeme teško je odrediti jer ono ovisi o vrsti tjestenine. Samo će iskusno oko točno znati odrediti kada je ta faza završena. A time je završena faza izrade tjestenine.

tjestenina | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

A sada slijedi onaj omiljeni dio - kuhanje! Najvažnije je da pašta bude onako za zub "al dente", neraskuhana i slana točno koliko treba. Zakonom je zabranjeno ispirati je nakon kuhanja. Umaka bolje da je manje nego previše. Voda u kojoj se kuhala tjestenina ne baca se! Ona se dodaje u umak kako se tjestenina ne bi slijepila ili ostala suha. Imajte na umu da tjestenini treba mjesta, zato je nikako nemojte strpati u premaleni lonac.

Kako je nama važno piti puno vode, jer voda je važna, to vrijedi i za paštu. Tjestenina se mora kuhati u obilnoj količini vode kako se ne bi zalijepila. Za pola kilograma tjestenine treba vam otprilike 7 l vode. I vjerujte nam na riječ, nismo pretjerali. Nikako nemojte zaboraviti na sol. Prije nego što tjestenina završi u loncu, voda treba zakuhati s jako puno mjehurića. Tek je tada možete ubaciti u lonac. Nakon što je dodate, promiješajte je kako se ne bi zalijepila i pojačajte vatru tako da voda što prije opet provri. Povremeno promiješajte - tri do četiri puta u 10-ak minuta bit će sasvim dovoljno.

Budete li se pridržavali ovih uputa, nećete trebati dodavati ulje, tjestenina se neće lijepiti, a dodatak ulja samo će je učiniti masnijom pa se umak poslije neće dobro uhvatiti za nju. Pazite da tjesteninu ne kuhate predugo i ne raskuhate je. Vjerujemo da to već znate, ali tjestenina treba biti al dente, a najlakše ćete znati je li gotova ako je kušate. I najbolji umak na svijetu pada u vodu ako ga pomiješate s loše skuhanom tjesteninom. A kad tako lijepo skuhate svoju tjesteninu, red je da je i pomiješate s nekim ukusnim dodacima - ovisno o raspoloženju.

I da ne zaboravimo napomenuti ono najvažnije, jede se odmah i to samo i jedino – vilicom!

Kvalitetna tjestenina rezultat je tradicije, kvalitete i predanosti savršenosti u pašti. Doživite paštu onako kako su je pravi gurmani zamislili uz Paštariju – novu marku vrhunske domaće tjestenine. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.