22. prosinca 2015.

Kako pripremiti jadranske lignje za blagdanski stol?

lignje
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Donosimo vam jednostavan i ukusan recept za punjene lignje!

Bliži se Božić, vrijeme koje se provodi s najmilijima. Tada se u dobrom društvu uživa u raznim delicijama, prvenstveno u jelima tradicionalne recepture. Namirnica koju se vrlo često može naći na blagdanskom stolu je i jadranska lignja, delikatesa koja je upravo u ovo vrijeme godine najukusnija i najbolja za pripremu.

O tome koliko je jadranska lignja popularna svjedoči i činjenica da joj je u Sjeverozapadnoj Istri posvećena gourmet manifestacija. Naime, od 1. prosinca, ove godine pa do 10. siječnja 2016., diljem konoba i restorana u Umagu, Novigradu, Bujama i Brtonigli održavaju se Dani jadranskih lignji, manifestacija tijekom koje svi zainteresirani mogu uživati u raznim delicijama pripremljenim od ove vrhunske namirnice.

Ako ste pak od onih koji vole pripremati lignje u toplini svoga doma, donosimo vam jednostavan i izuzetno ukusan recept po preporuci konobe Astarea iz Brtonigle.

Punjene lignje pod pekom (ili u pećnici)

za dvije osobe

Lignje s limunom i češnjakom 

Sastojci:

  • dvije srednje velike jadranske lignje
  • istarski pršut
  • ovčji sir
  • gljive
  • riža
  • jaje
  • krumpir
  • mrkva, tikvice
  • češnjak, luk, peršin
  • sol, papar
  • maslinovo ulje

Priprema:

  1. Očistite jadransku lignju te isjeckajte krakove. Na maslinovom ulju kratko prodinstajte krakove te ih sjedinite s češnjakom, peršinom i rižom te, prema ukusu, dodajte pršut, sir i/ili gljive.
  2. Sve zajedno začinite solju i paprom te na kraju sve povežite s jednim jajem. Pripremljenom smjesom napunite lignje te ih posložite na dno peke. Oko liganja u peku posložite i blanširani krumpir, luk, mrkvu i tikvice te sve zajedno začinite solju i paprom te zalijte maslinovim uljem.
  3. Tako pripremljeno pecite 20 - 25 minuta. 
  4. Lignje pod pekom s krumpirom servirajte uz vrhunsku Malvaziju istarsku. (Naravno, ako nemate peku, priprema je moguća i u pećnici).
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.