Bliži se Božić, vrijeme koje se provodi s najmilijima. Tada se u dobrom društvu uživa u raznim delicijama, prvenstveno u jelima tradicionalne recepture. Namirnica koju se vrlo često može naći na blagdanskom stolu je i jadranska lignja, delikatesa koja je upravo u ovo vrijeme godine najukusnija i najbolja za pripremu.
O tome koliko je jadranska lignja popularna svjedoči i činjenica da joj je u Sjeverozapadnoj Istri posvećena gourmet manifestacija. Naime, od 1. prosinca, ove godine pa do 10. siječnja 2016., diljem konoba i restorana u Umagu, Novigradu, Bujama i Brtonigli održavaju se Dani jadranskih lignji, manifestacija tijekom koje svi zainteresirani mogu uživati u raznim delicijama pripremljenim od ove vrhunske namirnice.
Ako ste pak od onih koji vole pripremati lignje u toplini svoga doma, donosimo vam jednostavan i izuzetno ukusan recept po preporuci konobe Astarea iz Brtonigle.
Punjene lignje pod pekom (ili u pećnici)
za dvije osobe
Sastojci:
- dvije srednje velike jadranske lignje
- istarski pršut
- ovčji sir
- gljive
- riža
- jaje
- krumpir
- mrkva, tikvice
- češnjak, luk, peršin
- sol, papar
- maslinovo ulje
Priprema:
- Očistite jadransku lignju te isjeckajte krakove. Na maslinovom ulju kratko prodinstajte krakove te ih sjedinite s češnjakom, peršinom i rižom te, prema ukusu, dodajte pršut, sir i/ili gljive.
- Sve zajedno začinite solju i paprom te na kraju sve povežite s jednim jajem. Pripremljenom smjesom napunite lignje te ih posložite na dno peke. Oko liganja u peku posložite i blanširani krumpir, luk, mrkvu i tikvice te sve zajedno začinite solju i paprom te zalijte maslinovim uljem.
- Tako pripremljeno pecite 20 - 25 minuta.
- Lignje pod pekom s krumpirom servirajte uz vrhunsku Malvaziju istarsku. (Naravno, ako nemate peku, priprema je moguća i u pećnici).