16902 prikaza 24. rujna 2015.

Kako pripremiti soparnik?

soparnik470.jpg
1/8
gastro postao gastro.24sata.hr
Donosimo detaljne upute za pripremu ove autohtone slastice koju je Ministarstvo poljoprivrede zaštitilo oznakom zemljopisnog podrijetla, tako da se smije proizvoditi isključivo na području Poljica.

Za vašu domaću verziju soparnika za jednu obitelj bit će vam potrebni sljedeći sastojci:

Za tijesto:

  • 80 dkg brašna
  • prstohvat soli
  • žličica vinskog octa
  • topla voda

Za punjenje

  • 2 - 3 kg blitve
  • 3 srednje kapule
  • 1 dcl maslinovog ulja
  • sol
  • peršin prema želji

Za premaz:

  • 1 dcl maslinovog ulja
  • 3 - 4 češnja češnjaka
  • kukuruzno brašno kako bi se spriječilo lijepljenje za komin

Priprema:
1. Zamijesite mekano, ali kompaktno tijesto i ostavite ga da se “odmori” barem dva sata. Tijesto podijelite na dva dijela i razvaljajte u kružni oblik na pobrašnjenoj površini - drvenoj “siniji” na debljinu od dva do tri milimetra.
2. Čim je prvo tijesto gotovo, treba ga pokriti stolnjakom da se ne osuši, dok ne razvaljate drugo na drugoj “siniji”.Na jedno razvaljano tijesto stavite smjestu od blitve očišćene od tvrdog dijela i narezane na trakice, u koju je umiješana nasjeckana kapula te maslinovo ulje, sol te peršin prema želji.Poklopite s drugim tijestom razvaljanim na drugoj “siniji” i umotajte krajeve kako bi se hermetički zatvorilo. Pospite s kukuruznim brašnom.
3. Poklopite tijesto sa “sinijom” i okrenite da strana posipana kukuruznim brašnom bude donja. Kukuruzno brašno spriječit će lijepljenje soparnika na komin. Komin mora biti dobro zagrijan. Na njega se stavi soparnik tako da klizne sa “sinije”.Soparnik se pokrije manjim žarom i pepelom koji se stalno mora pomalo razgrtati metalnim predmetom kako ne bi izgorio.
4. Nakon 15 minuta soparnik se treba napuhati, a tijesto na dodir predmeta kojim razgrćemo žar mora šuškati. Potom se tijesto čisti metlicom, diže na “siniju” i okreće da donja strana soparnika bude gornja. Potom se i ta strana očisti od pepela.
5. Kada je gotov, soparnik premažite maslinovim uljem u kojem je sitno nasjeckani češnjak. Izrežite na rombove i poslužite!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.