23. svibnja 2016.

Ovakve kokice još niste jeli!

kokice roze.jpg
1/4
gastro postao gastro.24sata.hr
Izađite izvan 'okvira' i obogatite kokice čokoladom, cimetom, bosiljkom...

Kokice su puno više od jednostavne grickalice iz kina. Izađite izvan "okvira" i uz malo mašte iskoristite njihov zanemareni potencijal. Slane, slatke, ljute, mediteranske, karamelaste, s okusom roštilja, uz dodatak maslaca ili sira samo su neka od lica – svestranih kokica!

Priprema

Za koji god okus se odlučite prvi korak je ispeći kokice. Ako se odlučite za pečenje na ulju, tada nemojte dodavati ulje u smjesu za začinima. Kokice možete ispeći u mikrovalnoj bez ulja na način da kokice istresete u staklenu posudu pogodnu za korištenje u mikrovalnoj pećnici i pokrijete tanjurom prikladne veličine. Kokice se peku otprilike 2,5 minute. Kada dodajemo smjesu s različitim začinima, trebali bismo voditi računa da su kokice vruće kako bi se začini bolje primili, a kokice bile ukusnije.
Slatke kokice s cimetom

Dok Japanci uživaju u kokicama s okusom algi i škampa, Nijemci, Švicarci i Belgijanci preferiraju slatke kokice. Slatke kokice s aromatičnim cimetom i muškatnim oraščićem prava su gozba. Umjesto šećera poigrajte se sa sladilima poput javorovog sirupa, a navedenim začinima pridružite po želji i đumbir u prahu.

Sastojci:
100 grama kokica
Maslac, 70 g
Šećer, 3 žlice
Prstohvat cimeta
Prstohvat muškatnog oraščića

kokice.jpg | Author:



U lončiću otopiti maslac zajedno sa šećerom i začinima. U međuvremenu ispeći kokice. Kokice staviti u veliku plastičnu posudu s odgovarajućim poklopcem koji se može čvrsto zatvoriti. Kokice preliti maslacem i začinima, posudu zatvoriti i dobro protresti kako bi se začini što bolje rasporedili.
Čokoladne kokice

Isprobajte i kokice obložene čokoladom i maslacem od kikirikija. Upozoravamo, ekstremno su  čokoladne.

Sastojci:
Kokice, 100 g
Tamna čokolada, 100 g
Pola žličice soli
125 g maslaca od kikirikija
3 žlice maslaca
1 žličica ekstrakta vanilije

Kokice ispeći, a neispucana zrna ukloniti iz posude tada da pečene kokice dobro protresemo kako bi neispucana zrna pala na dno, a zatim odvadimo uz pomoć šalice ispucane kokice dok će neispucana zrna ostati na dnu. U lončiću otopiti čokoladu natrganu na komadiće, maslac od kikirikija i maslac, a zatim skinuti s vatre i umiješati vaniliju. Kokice preliti čokoladom i dobro izmiješati uz pomoć kuhače. Kokice preseliti na papir za pečenje i staviti u hladnjak na hlađenje te poslužiti kada se omotač od čokolade stisne.
Kokice s Mediterana

Ove kokice s mediteranskim začinima podsjećaju na talijanske krekere ili grisine. Poslužite uz čašu bijelog ili crnog vina.

Sastojci:
Kokice, 100 g
1 žlica nasjeckanog bosiljka
1 žlica nasjeckanog peršinovog lista
Pola žličice češnjaka u prahu
1 žličica soli
2 žlice maslinovog ulja

U manjoj zdjelici pomiješati začine s maslinovim uljem. Pečene kokice preliti sa smjesom začina i ulja i dobro protresti čvrsto zatvorenu posudu.Kokice s parmezanom

Parmezan je najpogodniji sir za kokice. Sitno je nariban i suh pa neće biti uzrokovati ljepljenje kokica u jedno veliko klupko kao što bi moglo dogoditi sa sirevima poput goude.

Sastojci:
Kokice, 100 g
70 g maslaca
2 žlice ribanog parmezana
1 žlica češnjaka u prahu
Žličica soli, prstohvat mljevenog papra

Maslac otopiti, preliti po pečenim kokicama posuti parmezanom i začinima i dobro izmiješati.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.