01. rujna 2016.

Kruh crni ili bijeli, sa sjemenkama ili bez, okrugli ili u štruci....

Mlinar
foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
Listopad je mjesec u kojem obilježavamo Dane kruha, jedne od najvažnijih namirnica.

Kruh kao jedna od glavnih i neizostavnih namirnica svakog doma izvor je ugljikohidrata, bjelančevina, vitamina A, C i grupe B, minerala... Svježi, vrući kruh kojem smo dodali putar i domaći med ili džem neodoljiv je doručak kojeg malo tko može odbiti.

Mlinar | Author: Promo foto: Promo

Prvi kruh ispečen je u Egiptu. Egipćani su otkrili da ako u brašno i vodu dodaju kvasac kruh postaje mekši i poprima veći volumen. U Europu kruh je došao preko antičkih Grka. Grčki mislilac Platon zamišljao je idealnu državu, onu državu u kojoj bi stanovnici dočekali zdravu starost hraneći se kruhom od cjelovitog zrna. Kroz povijest kruh se unaprjeđivao i razvijao i sve više postojao jedna od najbitnijih prehrambenih namirnica.

Danas imamo razne vrste kruha od bijelog, do crnog, raženog, sa sjemenkama, s orasima, rustikalnog oblika, kukuruznog za svakog po nešto. U pekarskoj industriji se sve više teži k tome da današnji kruh bude zdrava namirnica, bez aditiva, konzervansa, umjetnih bojila i sa što manje soli. Neke od takvih vrsta kruha su: Kalnički kruh, Pirov kruh, Altamura kruh ....

KALNIČKI KRUH 

Pripremljen je od pšeničnog i raženog brašna, ne sadrži aditive, konzervanse, umjetna bojila. Spravljen je prema tradicionalnoj nagrađivanoj recepturi, zbog čega već desetljećima krasi mnoge obiteljske stolove. Kruh rahle unutrašnjosti dulje zadržava svježinu proizvoda zbog raženog brašna.

Mlinar | Author: Promo foto: Promo

PIROV KRUH

Poseban kruh napravljen od raženog i pšeničnog brašna te cjelovitog zrna pira, ima smanjen udio soli te duže zadržava svježinu. Pir je vrlo dobro probavljiva vrsta pšenice koja sadrži puno manje glutena nego obična pšenica i ne izaziva alergijske reakcije. Upravo zbog toga je odlična hrana za ljude s alergijama na hranu i intolerantnima na gluten. Jedna je od najstarijih žitarica, potječe iz Azije, izuzetno je otporna na vanjske uvjete te sadrži vrlo male količine glutena i ne izaziva alergijske reakcije čineći ju odličnom hranom za ljude s alergijama na hranu i intolerantnima na gluten.

Mlinar | Author: Promo foto: Promo

Pirov kruh sadrži više proteina od običnog pšeničnog kruha, pir također sadrži nezasićene masti, antioksidante, vitamine A, C i grupe B, minerale te mnogo vlakna čineći time kruh od pira lako probavljivim i time ga se naročito preporučuje u prehrani djece i starijih te bolesnih osoba. Zbog prisutnosti kiselih tijesta, pirov kruh bit će duže svjež od običnog kruha izrađenog bez kiselog tijesta.

ALTAMURA KRUH

Dolazi iz regije Puglia u južnoj Italiji i datira iz rimskog doba. Već u rimsko doma kruh je bio priznat kao najvjerojatnije najboljih kruh na svijetu. Posebne karakteristike ovog kruha su najfinija durum krupica, a spravljen je od pažljivo pripremljenog kiselog tijesta, što kruhu daje osjećaj prozračnosti i svježine. Kruh je neutralnog okusa, sa smanjenim udjelom soli, te je kao takav prikladan uz sve vrste namaza i razna variva.

Mlinar | Author: Promo foto: Promo

U Mlinar prodavaonicama i trgovačkim centrima možete pronaći uvijek svježe pečene razne vrste kruha. Uživajte u svježem, hrskavo pečenom mirisnom kruhu i želimo vam dobar tek! 

Mlinar | Author: Promo foto: Promo
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.