09. ožujka 2015.

Radionice po mjeri gurmana

Kuhaona
1/11
foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Bili smo u Kuhaoni na radionici izrade domaćih raviola, tortellina i fettuccina te konačno možemo reći da smo spremni za taj dugotrajni postupak u kućnoj radinosti.

Karmela Karlović, Brankica Blažević i Sanja Mikša, žene su koje je ljubav prema hrani dovela do pokretanja projekta "Kuhaona". Dugo se kuhala ideja, a Sanjino i Karmelino iskustvo s Coolinarike bio je dodatan vjetar u leđa pokretanja ovakve vrste projekta. Kuhaona nisu puke radionice, već pomno osmišljen koncept s ciljem očuvanja hrvatske tradicionalne kuhinje i upoznavanjem kako turista, tako i Hrvata s našom autohtonom kuhinjom. Kao velike ljubiteljice hrane neprestano istražuju i uče nove tehnike kuhanja kroz svaku radionicu razrađenu u detalje.

Osmislile su Kuhaonu kao mjesto autentične kuhinje s individualnim pristupom za manji broj ljudi. Želja im je da svaki polaznik radionice aktivno sudjeluje pa tako imaju svoju kuhinjicu kako bi sami krčkali, mijesili i stvarali. Osluškuju reakcije polaznika i raspored kreiraju prema njima. 

Od bogatog izbora u veljači, odlučili smo posjetiti radionicu izrade domaće tjestenine da konačno doživimo omiljen nam prilog u punom sjaju. Pod vodstvom našeg chefa Berislava Lackovića, petero polaznika pripremalo je žute raviole s graškom i skutom, tortelline s batatom i špekom te zelene fettuccine s mozzarellom i bademom. Trosatno kuhanje obilježilo je ambiciozna izrada tijesta nakon što smo svi oduševljeno zaključili kako ga je iznimno jednostavno zamijesiti. Neka vas ne obeshrabri što izrada traje poprilično dugo, kao i razvlačenje tijesta u mašinici jer konačni produkt okusom je nemjerljiv s kupovnom tjesteninom. Fotopriču s radionice pogledajte u galeriji.

Tjestenina kuhaona | Author: Žarko Bašić/PIXSELL foto: Žarko Bašić/PIXSELL

Prema riječima Berislava Lackovića, zlatno pravilo tjestenine glasi: jedno jaje = jedna osoba. Najidealnije je staviti 100 g brašna na jedno jaje i pojednostavniti maksimalno pripremu. Tijesto treba valjati rukama dok se ne odvoji od posude, a potom na stolu premijesiti pokretima ruke od ruba prema sredini. Tjesteninu punite jednostavnim kombinacijama poput pirjanog graška i skute ili brzim pestom s orašastim plodovima, a po vrućoj tjestenini obilno naribajte parmezana i zalijte maslinovim uljem. Zadovoljnog trbuha s novootkrivenim kulinarskim vještinama preporučujemo Kuhaonin mjesec egzotičnih kuhinja u ožujku. Teme provjerite ovdje i odaberite neku po vašim željama i ukusu.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.