14. srpnja 2016.

Lagana ljetna hrana za podizanje energije

Ljetna salata
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Kod prehrane s niskim udjelom ugljikohidrata, energija se dobiva iz prirodnih masnoća i proteina

Umjesto tjestenine, riže i krumpira mnoštvo povrća i mahunarki, smanjiti će osjećaj umora i nedostatak energije, te čestu želju za jelom. Ovakav način prehrane idealna je priprema za ljeto. Mnoga svjetski poznata tradicionalna jela pripremaju se isključivo od povrća; od juha, umaka i predjela. Lagana juha od potočarke, mrkve ili tikvica, kineska juha s kockama tofua i povrćem, samo su neka od predjela koje možete isprobati.

Veliki je izbor hladnih juha od povrća koje se najčešće poslužuju ljeti, a jedna od njih je španjolska juha 'gazpacho' puna usitnjenog i naribanog povrća, te pasirane rajčice. Tu je i gusta juha od avokada obogaćena metvicom, krem juha od cikle ili mrkve koje su omiljene i privlačne zbog svoje boje. U njih možete dodati razne sastojke koji će im dati okus, poput kumina, rajčica, celera i malo limunovog soka. Iskoristite obilje španjolskih tapasa, od slanih badema, mariniranim maslina, prženih gljiva s češnjakom i pečenih paprika, ili započnite obrok kao Francuzi miješanom salatom. Isprobajte kombinaciju ribanog celera, mrkve i rotkvice.

Savršeni za pripremu laganog ručka ili kasno podnevnog zalogaja su pljeskavice od bulgura i kvinoje, koji su 'dopušteni' ugljikohidrati u dijetnoj prehrani. Grah, orašasti plodovi i tofu namirnice su koje možete kombinirati u laganoj ljetnoj kuhinji, zajedno s obiljem povrća. Grah prepun bjelančevina izvrstan je sastojak gulaša, leće su korisna zamjena za mljeveno meso, pa ukoliko ste ljubitelj talijanske kuhinje, isprobajte umak bolonjez od leće i povrća. Iz orijentalne kuhinje isprobajte humus, namaz od slanutka ili pripremite curry od miješanog povrća sa slanutkom. Mesne štruce zamijenite štrucom od povrća u koju dodajte sitno sjeckane orašaste plodove.

Blagi okus tofua, tzv. sira od soje mijenja se prilikom pripreme, pa ga koristite s namirnicama jakog okusa, poput češnjaka i čili papričica. Možete ga marinirati i koristiti umjesto mesa u gulašima i povrtnim varivima. Niske kalorične vrijednosti tofu je savršeni izbor za kombinaciju povrća, mahunarki i salata od bulgura i kvinoje. Povrće kao važan dio svakog načina prehrane, posebno je važan u pripremi za ljeto. Možete ga pripravljati na bezbroj načina, kuhati, gratinirati u pećnici i koristiti u salatama. Lagani preljevi, poput onog od đumbira i čilija prelijte preko popržene brokule, korabicu i tikvice izdubite i nadjenite pirjanim povrćem i gljivama. Iskoristite avokado kao izvor vitamina i visokovrijednu hranu, pa ga kombinirajte s ostalim povrćem u salatama s preljevom od limete. Istim umakom začinite i povrtne ražnjiće s grilla ili pećnice, koje ste pripremili od ploški tikvica, mini rajčica, paprike, luka i drugog sezonskog povrća. Ukoliko ste se odlučili za niskokaloričnu prehranu, izaberite povremeno i neki od voćnih deserta; sorbet od marelice, zamrznuti jogurt od borovnica, pečene marelice s medom ili ljetni žele puding od miješanog bobičastog voća.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.