16. svibnja 2016.

Obožavani mak u kolačima

mak naslovna.jpg
1/3
gastro postao gastro.24sata.hr
Mak je važan sastojak u domaćoj tradicionalnoj kuhinji. Sjemenkama se posipaju peciva poput pletenice ili pereca dok se mljeveni mak upotrebljava kao nadjev za makovnjače, roščiće, savijače, pite i torte.

Mak se odlično slaže i s tjesteninom u kombinaciji s vrhnjem. Kod spomena maka prva asocijacija je najčešće makovnjača. Radi se o roladi ili gužvari od maka koja je karakteristična za cijelu srednju Europu. Također, mak uz orahe, sir i jabuke čini jedan od četiri sloja prekmurske odnosno međimurske gibanice. Miris koji sliči onome oraha razvija se tek kuhanjem ili pečenjem maka.

Mak za nadjeve prije upotrebe se melje i to u posebnom mlinu jer ga je teško samljeti. Ukoliko želite samljeti suhe sjemenke maka, a nemate adekvatnu aparaturu, prvo lagano prepržite sjemenke, a zatim ih usitnite uz pomoć tučka u mužaru. Dodatkom vode, maslaca ili mlijeka u mak usitnjen u mužaru dobije se pasta kremaste strukture koja se može primjerice koristiti kao namaz za tost ili pak za ugušćivanje bilo slanih ili slatkih jela. Mak za nadjeve u kolačima je nakon mljevenja potrebno kuhati u vodi ili mlijeku dok ne omekša i dok se ne otpuste intenzivnije arome s orašastim notama.

Ukoliko se cijele sjemenke maka dodaju nekuhanim jelima, primjerice salatama, savjetuje se kratko ga tostirati na tavi. Arome maka se odlično slažu s citrusima stoga u kolače valja dodati malo naribane korice limuna ili naranče. Zbog visokog sadržaja masti, nemljeveni mak je najbolje držati u hladnjaku ili zamrzivaču. Na taj način ga je moguće čuvati i po nekoliko mjeseci, dok je s druge strane, mljeveni mak potrebno potrošiti u što kraćem roku jer vrlo brzo dolazi do kvarenja (užeglosti).

Makovnjača

Sastojci za tijesto:
• 400 g brašna • 2 dl mlijeka • 60 g šećera • 2 žumanjka • Korica od limuna • 80 g maslaca • 20 g kvasca

Sastojci za nadjev:
• 300 g maka • 2,5 dl mlijeka • Korica od limuna • Cimet • 20 g grožđica • 100 g šećera • 1 jaje za mazanje

Priprema:

  1. Zamijesiti tijesto od brašna, malo soli, dignutog kvasca, mlakog mlijeka, šećera, jaja, naribane korice limuna i rastopljenog maslaca.
  2. Tijesto zamijestiti tako da lako odvaja od posude i da se stvaraju mjehurići. Tijesto pokriti, staviti na toplo mjesto i pustiti da se diže 1 sat.
  3. Tijesto pažljivo podijeliti na dva dijela i ne mijesiti više već tanko razvaljati i namazati nadjevom i saviti u štrucu te staviti obje štruce na papir za pečenje u posudu za pečenje te pustiti da se tako diže još pola sata.
  4. Za nadjev samljeveni mak preliti kipućim mlijekom i kada se skroz ohladi dodati ostale sastojke. Prije pečenja premazati jajetom.
  5. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 40 minuta.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.