09. studenoga 2015.

Mala škola tijesta: Kako napraviti domaće lisnato tijesto?

lisnato
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Izrada vlastitog lisnatog tijesta ne mora biti velika gnjavaža ako pročitate naše savjete za izradu i oblikovanje tijesta

Mnogi ljudi zaziru od samostalne izrade lisnatog tijesta jer se umijeće „listanja“ naizgled doima kompliciranim, međutim to ne može biti dalje od istine! Za taj pothvat potrebno je tek nekoliko jednostavnih sastojaka i ponavljajućih postupaka. Uz malo prakse, najveći dio vremena oduzet će period odmaranja tijesta, što je idealno vrijeme za pronalazak novog recepta u kojem ćete svoje domaće lisnato tijesto upotrijebiti.

Sastojci

Klasični recepti za izradu domaćeg lisnatog tijesta podrazumijevaju svega četiri sastojka: brašno, maslac, vodu i sol. Neki prema vlastitoj želji smjesu mogu obogatiti dodatnim sastojcima kao što su ulje, ocat ili šećer, a maslac zamijeniti margarinom. Omjer maslaca i glatkog brašna potrebnog za izradu tijesta je približno jednak, a točna količina ovisi o količini lisnatog tijesta koju želite dobiti.

Okvirno, za 800 grama lisnatog tijesta bit će vam potrebno oko 350 grama brašna i 350 grama maslaca. Pritom nije nužno precizno planiranje jer višak tijesta uvijek možete smrznuti i sačuvati za neku drugu prigodu. Potrebnu količinu vode procijenit ćete prema konzistenciji tijesta koja ne bi trebala biti niti previše suha, niti previše ljepljiva.

Izrada tijesta

Od oko 230 g brašna i 150 mL vode, uz dodatak soli po želji, najprije se zamijesi tijesto koje se zatim ostavi odmarati na sobnoj temperaturi 20-30 minuta. Za to vrijeme, 350 g rashlađenog maslaca razdijeli se na manje komade i pomiješa s preostalih 120 g brašna. Smjesu brašna i maslaca se potom oblikuje u plosnatu kocku i također ostavi odmarati u hladnjaku 20-30 minuta. Jednom kada su obje smjese dovoljno odstajale treba ih spojiti, i to na način da se postigne učinak slojeva odnosno listova koji su glavna karakteristika ovog tijesta.

Oblikovanje slojeva

Za početak se osnovno tijesto razvuče u oblik križa. U njegovu sredinu se potom stavi rashlađena kocka masnog tijesta i preklopi s četiri kraka osnovnog tijesta. Sve se zajedno potom razvuče valjkom. U ovom koraku je ključno da se tijesto nježno razvalja jer će se u protivnom dva sloja stopiti u jedan i izgubit ćemo željenu slojevitost.

Razvaljano tijesto potom treba preklopiti poput pisma na tri dijela. Dakle, jedan kraj tijesta razvučenog u pravokutnik se preklopi blizu sredine tijesta, a zatim drugi kraj preko njega. Tijesto se nakon toga opet nježno razvuče valjkom i preklopi, no ovog puta na četiri dijela. Dva kraja tijesta preklope se najprije blizu sredine tijesta, a potom se preklope na mjestu spajanja. U ovom trenutku poželjno je odmoriti tijesto u hladnjaku na pola sata, a nakon toga ponoviti postupak preklapanja.

Ako ste u žurbi, vrijeme odmaranja možete skratiti tako da tijesto umjesto u hladnjak stavite u zamrzivač. Nakon što je tijesto drugi put preklopljeno, potrebno ga je opet „odmoriti“ na hladnom oko 30 minuta prije daljnje upotrebe ili ga zamrznuti za kasnije. Ovako dobiveno lisnato tijesto može poslužiti za izradu različitih slatkih i slanih jela kao što su kremšnite, savijače, piroške i slična peciva. Potrebno ga je samo razvaljati na odgovarajuću debljinu i oblik, po želji napuniti i ispeći.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.