19. kolovoza 2014.

Mesne i riblje poslastice za najbolji tulum

tulum meso racici.jpg
1/4
gastro postao gastro.24sata.hr
Smišljajući koje ćete zalogaje ponuditi svojim gostima na ljetnoj zabavi, možete se naći u problemu jer hrana treba biti osvježavajuća i lagana, ali i zasitna ukoliko želite da vaši gosti zadovoljni krenu prema svojim kućama. Meso, riba i plodovi mora stoga bi trebali biti sastavni dio ponuđene hrane jer nas zbog bogatstva proteina dugo drže sitima, a uz malo promišljanja mogu se pripremiti na način da ne padaju teško na želudac.

Prilikom kupovine mesa odaberite ono sa što manje masti, a smanjite i količinu masti koju dodajete prilikom pripreme. Kako biste poboljšali okus mesa poigrajte se sa začinima ili različitim marinadama. Na primjer, limun i mediteranski začini idealni su u ljetno doba. Obično pečeno meso ili meso s roštilja oplemenite osvježavajućim blagim umacima načinjenim primjerice od svježeg sira ili jogurta, poput grčkog tzatziki umaka. Monotoniji mesnih jela možete još doskočiti dodatkom raznog povrća. Između komada mesa na ražnjiće nadodajte luk, papriku, patlidžan, tikvicu ili drugo sezonsko povrće. Ne zaboravite da meso može biti izvrsno kao dio raznih salata. Poigrati se možete i s oblicima, klasične odreske zamijenite mesnim kuglicama, komadićima ili trakicama koje su idealne za zabave jer se mogu jesti s nogu i praktične su za umakanje u umake.

Riba i plodovi mora u svim oblicima

Ako je mjesto radnje vaše ljetne zabave na obali, riba i morski plodovi nezaobilazna su hrana. Kod pripreme ribe eksperimentirajte s mediteranskim začinima, marinadama, primjerice s limunom i bijelim vinom, te laganim umacima, poput umaka na bazi sjeckane rajčice s dodatkom bosiljka i češnjaka. Razmislite o mogućim inovativnim načinima kako oblikovati riblje meso – na vašem stolu mogu se naći neobični riblji ćevapi, popečci s ribom ili pak riblji štapići koje je vrlo jednostavno napraviti kod kuće i odlično pašu uz umake na bazi grčkog jogurta. Usoljena ili dimljena riba može biti dio raznih mini sendviča i kanapea, kao i riblje paštete koje se mogu raditi od mnogih vrsta riba i s različitim dodacima, pa tako postoji bezbroj varijanti.
Račići su idealnog oblika i veličine za umakanje u umake, a odlični su i u obliku ražnjića ili malih ukusnih pečenih zalogajčića. Školjke su zbog svojeg veličine također pogodne za konzumaciju s nogu, a njihova ljuštura je i vrlo praktična jer može poslužiti kao mali tanjurić. Gratinirane dagnje dobar su primjer jela za ovakve prigode.

Čuvajte se ljetnih vrućina

Za vitku liniju i zdravlje savjetujemo da izbjegavate prženje u dubokom ulju i zamijenite ga pečenjem u pećnici na masnom papiru s minimalnim dodatkom masnoće ili pripremom na roštilju ili grill tavi. Obratite pažnju i da termička obrada bude na odgovarajućoj temperaturi te da se hrana ravnomjerno ispeče jer je ljeto, zbog vrućina koje ga prate, vrijeme povećanih rizika od trovanja hranom. Kako biste rizike sveli na minimum, bitno je i da tijekom pripreme hrane pazite na čistoću. Hranu s mesom, ribom ili morskim plodovima pripremajte zadnju, netom prije posluživanja, ili je do posluživanja čuvajte u hladnjaku – takva jela na sobnoj temperaturi ne bi smjela stajati više od dva do tri sata.

Naposljetku, ne treba zaboraviti da je ljeto vrijeme za odmor, stoga recepti ne bi trebali biti suviše komplicirani. Pogledajte naše prijedloge.

Pileći zalogajčići

Sastojci:
2 komada pilećih prsa, otkoštenih, bez kože
Krušne mrvice

Za marinadu:
1/2 šalice maslinovog ulja
1/4 šalice limunovog soka
1/4 šalice svježeg peršina, sjeckanog
4 režnja češnjaka, sjeckana
1 žličica limunove korice
1/2 žličice soli
1/4 žličice mljevenog papra

Priprema:
1. Narežite piletinu na komadiće veličine zalogaja i stavite je u plitku zdjelu.
2. Za marinadu, pomiješajte limunov sok s limunovom koricom, soli i paprom i miješajte dok se sol ne otopi. Dodajte peršin i češnjak, a zatim umiješajte i maslinovo ulje.
3. Marinadu prelijte preko komadića piletine i marinirajte je u hladnjaku 30 minuta do sat vremena.
4. Ocijedite mesne komadiće i uvaljajte ih u krušne mrvice.
5. Pecite ih u pećnici na sloju masnog papira na 240 °C, 10 minuta ili dok ne poprime zlatno smeđu boju.
6. Poslužite ih sa zapiknutim čačkalicama. Predlažemo vam da uz njih poslužite umak, npr. na bazi jogurta.

Namaz od skuše

Sastojci:
160 g skuše, iz konzerve, ocijeđene
200 g grčkog jogurta
1 ljutika
2 žličice kapara
Limunov sok
Sol i papar po želji

Priprema:
1. Skušu nasjeckajte nožem na što sitnije komadiće i prelijte s malo limunovog soka.
2. Ljutiku i kapare sitno nasjeckajte te ih dobro pomiješajte sa skušom i jogurtom.
3. Po ukusu dodajte sol i papar te eventualno još limunovog soka.
4. Ostavite namaz nekoliko sati u hladnjaku da razvije okus. Preporučujemo vam da ga namažete na tostirane kruščiće i da ih poslužite s polovicom cherry rajčice na vrhu.

Uz ove ćete savjete i recepte zadiviti baš svakog gosta!
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.