I odmaram tako na divljim plažama Murtera. Sunce prži, pogled puca na Kornate. U moru dosta ježeva, znači čisto je. Nakon kupanja odlučila baciti udicu ne bi li ulovila koju ribicu. Dobro bi došao koji knez, dva, tri krumpira sve to lešat i eto ručka. Ali nema sreće danas. Niti jedna se nije 'zakačila'. A ništa, prelazim onda na lupare. To su vam one školjke zalijepljene za kamen (priljepak). Ako ih uberem dovoljno, može se odličan rižoto napravit. Nožić u ruke i branje može početi. Al' danas me ne ide. Jedva ih 10 skupila. To je dovoljno za - ništa. I sjetim se kako sam nedavno s prijateljem umirala od smijeha dok smo raspravljali o juhi od kamena. Čak sam mu obećala da ću je pripremit i probat. Ne može biti loša.
Navukla sam peraje na noge, zaronila i izvukla kamen. Šupljikavi, imao je malo stanovnika u sebi. To je to! Današnji ručak je riješen. Doma imam kapule, mrkve, pomidore... sve što treba za klasičnu juhu i glavnu zvijezdu - kamen.
Donosimo vam recept za juhu od kamena:
Sastojci:
- Morski šupljikavi kamen (poželjno da ima školjkica, račića)
- Crveni luk
- 2 mrkve
- rajčica
- vezica peršina
- 2 manja krumpira
- maslinovo ulje
- papar
Po želji možete dodati lovorov list, češnjak...
Priprema:
- Iz čistog mora s dubine od cca 10 metra izronite šupljikavi kamen po mogućnosti prekriven školjkicama, račićima...
- Stavite ga u veliki lonac te dodajte dovoljno hladne vode da ga prekrije.
- Zatim dodajte narezani crveni luk, mrkve, peršin, rajčice, narezani krumpir, peršin, maslinovo ulje i malo papra.
- Stavite kuhati na laganoj vatri. Kad su krumpir i mrkva kuhani, izvadite kamen, procijedite te u juhu dodajte rižu i nastavite kuhati.
Morska juha je spremna za jelo.