01. kolovoza 2016.

Morski specijalitet: Juha od kamena

juha-od-kamena
foto: Karina Šiždrak
gastro postao gastro.24sata.hr
Glavna zvijezda ovog jela je morski kamen.

I odmaram tako na divljim plažama Murtera. Sunce prži, pogled puca na Kornate. U moru dosta ježeva, znači čisto je. Nakon kupanja odlučila baciti udicu ne bi li ulovila koju ribicu. Dobro bi došao koji knez, dva, tri krumpira sve to lešat i eto ručka. Ali nema sreće danas. Niti jedna se nije 'zakačila'. A ništa, prelazim onda na lupare. To su vam one školjke zalijepljene za kamen (priljepak). Ako ih uberem dovoljno, može se odličan rižoto napravit. Nožić u ruke i branje može početi. Al' danas me ne ide. Jedva ih 10 skupila. To je dovoljno za - ništa. I sjetim se kako sam nedavno s prijateljem umirala od smijeha dok smo raspravljali o juhi od kamena. Čak sam mu obećala da ću je pripremit i probat. Ne može biti loša.

Navukla sam peraje na noge, zaronila i izvukla kamen. Šupljikavi, imao je malo stanovnika u sebi. To je to! Današnji ručak je riješen. Doma imam kapule, mrkve, pomidore... sve što treba za klasičnu juhu i glavnu zvijezdu - kamen. 

Donosimo vam recept za juhu od kamena:

kamen | Author: Karina Šiždrak foto: Karina Šiždrak

Sastojci:

  • Morski šupljikavi kamen (poželjno da ima školjkica, račića)
  • Crveni luk
  • 2 mrkve
  • rajčica
  • vezica peršina
  • 2 manja krumpira
  • maslinovo ulje
  • papar

Po želji možete dodati lovorov list, češnjak... 

Priprema:

  1. Iz čistog mora s dubine od cca 10 metra izronite šupljikavi kamen po mogućnosti prekriven školjkicama, račićima... 
  2. Stavite ga u veliki lonac te dodajte dovoljno hladne vode da ga prekrije. 
  3. Zatim dodajte narezani crveni luk, mrkve, peršin, rajčice, narezani krumpir, peršin, maslinovo ulje i malo papra. 
  4. Stavite kuhati na laganoj vatri. Kad su krumpir i mrkva kuhani, izvadite kamen, procijedite te u juhu dodajte rižu i nastavite kuhati. 

Morska juha je spremna za jelo.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.