10. veljače 2014.

Može li rogač nadmašiti čokoladu?

rogac muffin.jpg
1/2
gastro postao gastro.24sata.hr
Duguljaste i mesnate mahune rogača sadrže slatku jestivu pulpu i tvrde sjemenke. Rogač se suši, prži i melje da bi se dobilo brašno koje se zatim koristi za pripremu kolača i slastica.

Brašno rogača okusom podsjeća na kakao zbog čega se u pripremi različitih delicija kakao i brašno od rogača koriste na sličan način. U usporedbi s kakaom i čokoladom, rogač ne sadrži stimulanse poput teobromina ikofeina i druge spojeve koji kod određenih osoba uzrokuju poteškoće kao što su glavobolja, nervoza ili alergijske reakcije. Također, rogač se može pohvaliti i nižim udjelom masti, a višim udjelom prehrambenih vlakana u usporedbi s kakaom i čokoladom. U usporedbi s kakaom rogač je nešto slađeg okusa pa kolači s rogačem mogu sadržavati manje dodanog šećera.

Kakao prah se u receptima može zamijeniti s brašnom od rogača u početnom omjeru 1:1 pa sve do 1:2. S obzirom da je aroma rogača blaža od arome kakaa, u receptima u kojima se kakao zamjenjuje rogačem potrebno je koristiti sastojak ili začin koji će nadomjestiti manjak arome. Rogač tijekom pečenja brže izgara od kakaa pa je potrebno prilagoditi temperaturu pečenja. Kod zamjene čokolade s brašnom od rogača, za svakih 30 grama čokolade za kuhanje potrebno je dodati 3 žlice brašna od rogača pomiješane s 2 žlice vode i po želji s 1 žlicom ulja ili neke druge masnoće, a umjesto masne komponente može se dodati i pire od jabuka.

Brownies od rogača

Sastojci:
250 g integralnog brašna
50 g rogača u prahu
1 prašak za pecivo
2,5 dl soka od jabuke
6 žlica meda (150 g)
50 ml suncokretova ili kokosova ulja ili pirea od jabuke (50 ml)
40 g mljevenih indijskih oraščića
1 žličica ekstrakta vanilije
Prstohvat cimeta

Priprema:
1. U posudi izmiješati brašno rogač i prašak za pecivo. Zatim u drugoj posudi pomiješati sok od jabuke, med i ulje i ekstrakt vanilije.
2. Spojiti suhe sastojke s vlažnim i dobro izmiješati. Po potrebi dodati još soka od jabuke. Zatim dodati indijske oraščiće i njih dobro umiješati u smjesu.
3. Srednje veliku posudu za pečenje podmazati maslacem i zatim uliti pripremljenu smjesu. Peći 30 minuta u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.