“Monte smo namjeravali otvoriti za Uskrs, ali odgađamo do 1. svibnja, uvjereni da će epidemija splasnuti za nekoliko tjedana”, kaže Danijel Đekić, chef godine Gault&Millau 2020 i osvajač trofeja za najbolje restorane, kojemu je zbog koronavirusa, kao i svim drugim ugostiteljima, posao iznenada postao neizvjestan. No ponosni vlasnik prestižnih trofeja Gault&Millau i prve Michelinove zvjezdice u Hrvatskoj ne gubi optimizam, već se priprema za nove izazove.
“Vjerujem da će se do 1. svibnja, ako se svi budu pridržavali uputa, situacija smiriti. Preduvjet je da sve zemlje postupaju na isti način i da svi ostanu kod kuće. Samo tako ćemo moći prebroditi ovu situaciju. Ovo je kao treći svjetski rat, ali je to rat protiv virusa, s time da se svi zajedno moramo boriti protiv nevidljivog neprijatelja. U restoranu smo razradili mali krizni plan: sigurno je da nikome nećemo dati otkaz. Ako će kriza potrajati, podijelit ćemo financijski teret tako da ćemo, bude li potrebno, svima smanjiti plaće te skratiti radno vrijeme, ali nikoga nećemo otpustiti. Zanimljivo je da nam gosti nisu otkazivali rezervacije, nego smo mi njih obavijestili da će restoran biti zatvoren, a da će njihove rezervacije imati prioritet kada ponovo otvorimo Monte", dodaje chef Đekić.
"Koronavirus nas je prisilio da usporimo tempo i da više vremena provodimo u kući i posvetimo se obitelji, što je pozitivna strana ove priče. A dobro je i što će mnogi naučiti kako više pažnje posvetiti higijeni", kaže Đekić, koji sa suprugom Tjitske dva desetljeća vodi Monte i sa svojim timom naporno radi da bi zadržao visoke standarde vrhunskog restorana.