Najave 29. svibnja 2023.

Festival graševine u znaku nedavno preminulog majstora te sorte Branka Mihalja

Branko Mihalj
Branko Mihalj foto: Davor Javorović/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Festival graševine održat će se u Dvorcu Kutjevo u subotu 3. lipnja, a posjetitelje očekuje promenadno kušanje vina, tri zanimljive vinske radionice te razna događanja u centru Kutjeva

Dvorac Kutjevo, bezvremenski simbol kulture i baštine, ponovno će očarati ljubitelje vina otvarajući vrata svojih podruma za dugo iščekivani Festival najznačajnije hrvatske loze – graševine. Ova će se manifestacija, koju još od 2007. godine organizira Udruga Kutjevački vinari, održati u subotu 3. lipnja u periodu od 10 do 20 sati.

Posjetitelji će moći kušati graševine koje su im pripremili vinari iz Slavonije i hrvatskog Podunavlja. A osim užitka degustacije, gosti će imati priliku družiti se s vinarima i OPG-ovima s područja grada Kutjeva te uroniti u priče koje se kriju iza svake boce.

 | Author: Press Festival graševine foto: Press

Odlične vinske radionice

Organizatori ovog festivala, Udruga Kutjevački vinari i Graševina Croatica pripremili su tri interaktivne vinske radionice za svoje posjetitelje – Kako je nastalo Mačovo brdo?, Slavonija vs. Hrvatsko Podunavlje – znanstvena usporedba i Sedam veličanstvenih retrospektiva graševina dosadašnjih šampiona Festivala graševine.

Prva radionica Kako je nastalo Mačovo brdo osmišljena je u čast Branku Mihalju, velikom kutjevačkom vinaru i jednim od najboljih proizvođača graševine u Hrvatskoj i šire. Sommelier Mario Meštrović gostima će prezentirati Mihaljeva vina s Mačovog brda.

Profesor Josip Mesić vodit će radionicu Slavonija vs. Hrvatsko Podunavlje – znanstvena usporedba gdje će goste upoznati sa sličnostima i razlikama graševina s istočnog i zapadnog dijela Slavonije i Podunavlja. Posljednju radionicu održat će sommelier Darko Lugarić, a istaknut će sedam najboljih nagrađivanih vina na dosadašnjim Festivalima graševine.

 | Author: Press Festival graševine - radionica s prošlogodišnjeg festivala foto: Press

Pitko zlato

Salon ocijenjenih vina omogućit će posjetiteljima da uz glazbenu pratnju uživaju u degustaciji više od 100 zlatno ocijenjenih  graševina. Uz to, posjetitelji će imati priliku kušati i najnovija izdanja graševina na tržištu.

Za širu publiku, Grad Kutjevo i Turistička zajednica grada Kutjeva organiziraju zabavni program i događaje za sve generacije na Trgu graševine. Posjetitelji će moći sudjelovati u eno gastro sajmu, vinskom maratonu, koncertu Harisa Džinovića...

 | Author: Sanjin Strukić/PIXSELL Graševina je naša najzastupljenija vinska sorta pa i zaslužuje svoj festival foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Međunarodno natjecanje graševina

GROW du Monde prvo je međunarodno natjecanje koje je posvećeno isključivo ocjenjivanju vina od sorte graševine. Svake četiri godine domaćin je Hrvatska, a ove se godine održava 14. lipnja, također u dvorcu Kutjevo. U natjecanju GROW sudjeluje više od 200 etiketa graševina koje ocjenjuje pet komisija od po četiri međunarodna ocjenjivača iz desetak europskih država. Vina se natječu u sljedećim kategorijama: mlade/svježe, zrele/odležane, jantarne, pjenušave i desertne graševine. Proglašenje pobjednika održat će se u Osijeku 16. lipnja.

 | Author: Robert Anić/PIXSELL Dvorac Kutjevo foto: Robert Anić/PIXSELL

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.