Najave 19. lipnja 2018.

Gastro fest u Festungu - hedonizam na slavonski način

foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
Slavonski Brod još će jednom postati mjesto najfinijih zalogaja i sjajne turističke ponude. Naime, 21. i 22. lipnja održat će se Gastro fest u Festungu, velika gastro manifestacija koja već na prvi pogled obećava puno.

Craft piva, dobra hrana i vino, bogat glazbeni program, pa čak i organizirano zajedničko gledanje utakmice Argentina - Hrvatska, samo su dio programa koji donosi ovogodišnji Gastro fest u Festungu.

Foodieje će posebno oduševiti dio programa u organizaciji klastera Slavonska košarica, a u sklopu kojeg će posjetitelji moći degustirati slavonski fingerfood pripremljen iz noža i kuhače poznatog istarskog chefa Roberta Perića.

 

 | Author: Dusko Marusic/PIXSELL foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Uz degustacije, chef Perić će na Gastro Festu u Festungu održati i kulinarsku edukacijsku radionicu kao rezultat koje će posjetitelji moći kušati brojne specijalitete na bazi svinjskog mesa bez kojeg Slavonci, a onda i njihovi gosti, jednostavno ne mogu. 

Zasigurno najbolja potvrda uspješnosti Gastro festa u Festungu jest velika posjećenost prošlogodišnjeg izdanja koje je mirisima u Slavonski Brod namamilo čak i popularnog glazbenika Marka Tolju te Miss Universe Hrvatske 2017 Shanaelle Petty. 

 

 | Author: Posavska Hrvatska foto: Posavska Hrvatska

 

Kako su Slavonci uvijek široke ruke, klaster Slavonska košarica još je jednom u suradnji s Turističkom zajednicom Slavonskog Broda odlučio nagraditi posjetitelje festa, pa tako sudjelovanjem u nagradnoj igri na njihovoj Facebook stranici možete osvojiti poklon bon za degustaciju jela i pića na Gastro Festu. 

Kako biste na najslasniji način prikratili vrijeme do početka Gastro festa, Dario Novaković, chef restorana UNO s nama je podijelio savjete za pripremu crne slavonske svinje koji možete pronaći u nastavku.

Crna se svinja uzgaja na tradicionalan način i posljednjih je godina postala pravi gastronomski hit. Kaže se kako su Slavonci napokon došli na svoje te iz zaborava izvlače svoje crno zlato - takozvanu fajfericu.

Dario Novaković, chef restorana UNO rekao nam je kako je tov crne svinje duži čak četiri do pet puta na odnosu na bijelu svinju, što je zapravo i razlog visoke kvalitete mesa. Meso je pak nježno i mirisno, napominje chef Novaković, naprosto se topi u ustima. Za potrebe svog restorana UNO, dodaje chef, crnu svinju uzgajaju na imanju Paljevine te je pečeni odojak uobičajen dio njihovog svakodnevnog menija. 

 

 

Za najfinije pripremljenu crnu svinju iz pećnice bit će dovoljno tek slijediti nekoliko jednostavnih pravila.

Posolite meso večer prije pečenja

Posolite li meso neposredno prije pečenja, vjerojatno ćete ispeći komad mesa slane korice i bezukusnog mesa. Umjesto toga dobro posolite cijeli komad svježeg mesa i ostavite ga u hladnjaku preko noći da slanost 'uđe' što dublje u odojka. 

Odstranite svu vlažnost s mesa 

Najbolje ćete rezultate postići ako stavite peći meso koje je sobne temperature. Stoga bi bilo dobro da željeni komad izvadite iz hladnjaka barem pola sata ili sat vremena prije pečenja. Papirnatim ubrusom odstranite svu eventualnu tekućinu s kože jer će kožica tako biti hrskavija. 

Zajamčite hrskavost kožice

Nožem pažljivo zarežite kožu odojka dubine nekoliko milimetara i veličine od po dva centimetara, pa ga onda stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu. Na ovaj način masnoća će izaći kroz površinu mesa, a korica će na kraju biti hrskavija i ukusnija.

Ne zaboravite na podlijevanje 

Odojak se obično stavlja peći u dublji lim za pečenje sa začinima, uljem i korjenastim povrćem, pa se tijekom pečenja podlijeva sokom koji je iscurio iz mesa i drugih sastojaka. Želite li da vam pečenje ima osobito dobru aromu, svakih 15-ak minuta pečenje podlijte i s malo piva.

 

 | Author: Posavska Hrvatska foto: Posavska Hrvatska

 

Dobar tek i vidimo se u Slavonskom Brodu!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.