Najave 28. veljače 2019.

Gault&Millau Croatia 2019. - još nas četiri dana dijeli do noći kulinarskih Oscara

foto: Gault&Millau
gastro postao gastro.24sata.hr
Počelo je odbrojavanje. Ostalo je još samo pet dana do najvećeg godišnjeg slavlja hrvatskih chefova.

U utorak, 5. ožujka, na gala događaju u Hotelu Esplanade Zagreb, okupit će se 130 kuhara iz cijele zemlje, različitih kuharskih preferencija, stilova, dobi, ali ujedinjenih u kvaliteti svoga rada. Svi će oni prisustvovati gala večeri i promociji Gault&Millau Croatia
2019., drugog izdanja za Hrvatsku tog vodećeg svjetskog gastronomskog vodiča.

S velikim iščekivanjem pratit će i dodjelu prestižnih godišnjih Gault&Millau trofeja, pravih kulinarskih Oscara kojima vodič želi nagraditi najbolje među njima. U ovogodišnjem opsežnijem izdanju vodiča, na više od 400 stranica, na hrvatskom i engleskom jeziku, predstavljeno je 150 restorana i 70 POP lokala te 113 vina iz cijele Hrvatske. Po prvi puta uvršteni su i neki od vodećih hrvatskih hotela.

Uz tiskani vodič, korisnicima mobilnih telefona dostupna je i aplikacija G&M-a.

 | Author: Gault&Millau foto: Gault&Millau

Inspektori Gault&Millau obišli su restorane svih cjenovnih kategorija, jer vodič pridaje veliku važnost kvaliteti hrane koja nije nužno vezana za skupe restorane. Svojim korisnicima Gault&Millau nudi izbor restorana za svaku prigodu i za svačiji džep, sa željom njegovanja cijele restoranske scene. Ugostiteljima poručuje da svojim gostima moraju uvijek pružiti ono najbolje, bilo da se radi o pučkim jelima poput „štrukla” ili profinjenim kulinarskim kreacijama s kavijarom i jastogom. Važno je da su namirnice vrhunske kvalitete i da su odraz terroira, odnosno gastronomske kulture određene destinacije.

Da bi se razvila gastronomija, Gault&Millau smatra da ključnu ulogu u jednakoj mjeri moraju imati i veliki chefovi kuhinja i mali kuhari. Uvjet je da jedni i drugi prepoznaju vrijednost svake namirnice, poštuju njihovu sezonalnost i u pripremu jela unose svoje znanje, svoju kreativnost i, nadasve, svoje emocije. Zato su chefovi i kuhari u središtu pažnje ovog gastronomskog vodiča.

Chef Vjeko Bašić, prvi dobitnik trofeja Chef godine Gault&Millau Croatia 2018., dodijelit će nagradu Mladi talent 2019., a bit će dodijeljene i nagrade - Chef godine 2019., Veliki chef sutrašnjice 2019., Chef tradicijske kuhinje 2019., Chef slastičar 2019. i Najbolji POP 2019.

„Bio sam stvarno ponosan kada mi je prošle godine dodijeljen trofej Chefa godine. Na dodjeli nagrada bio je cijeli vrh hrvatskih kuhara, a mene su proglasili najboljim. Posebno sam ponosan jer je u obrazloženju navedeno kako je presudila emocija koju su osjetili inspektori kada su nas posjetili”, ističe chef Vjeko Bašić.

 

 | Author: Light Komunikacije foto: Light Komunikacije

 

Podršku hrvatskim chefovima na dodjeli trofeja dat će i novi predsjednik tvrtke Gault&Millau International, Jacques Bally, kojemu će gala večera u Zagrebu biti prvi službeni međunarodni nastup od kad je izabran na taj položaj. Jedan od glavnih pokrovitelja Gault&Millau Croatia je i Hrvatska turistička zajednica, koja je prepoznala važnost vodiča za promociju Hrvatske kao vrhunske eno i gastronomske destinacije na međunarodnoj turističkoj sceni.

Vodič Gault&Millau prisutan je u 28 zemalja. Stekao je veliko poštovanje kulinarske struke te je danas prepoznat kao jedan od najvažnijih gastronomskih vodiča na svijetu, jer afirmira lokalnu hranu i vina svake zemlje, a time i kulturu i običaje.

 | Author: Gault&Millau foto: Gault&Millau

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.