Najave 12. travnja 2019.

Jubilarno 20. Urbanovo u znaku biodinamičke poljoprivrede

foto: TZ Općine Štrigova
gastro postao gastro.24sata.hr
U Centru dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu najavljeno je 20. Urbanovo. Osim na predstavljanju ponajboljih vina međimurskih vinara, naglasak će biti i na važnosti biodinamičke poljoprivrede.

Biodinamička poljoprivreda holistički je pristup kojim se kroz uzgoj revitalizira tlo, flora i fauna. Ovaj je vid poljoprivrede samoodrživ, što znači da gospodarstvo proizvodi sve što mu je potrebno. Za ovaj je pristup zaslužan Rudolf Steiner, čovjek koji se rodio u Donjem Kraljevcu prije gotovo 160 godina i zadužio nas svojom inventivnošću. Njegove ideje waldorfske pedagogije, organske arhitekture, antropozofske medicine, euritmije i biodinamičke poljoprivrede izvučavaju se u cijelom svijetu.

 

 | Author: Goran Jakuš foto: Goran Jakuš

 

U Međimurju je kratko živio, ali je to vrijeme značajno utjecalo na oblikovanje njegovih vizija, pa nije neobično što je upravo ondje otvoren Centar dr. Rudolfa Steinera. Pod vodstvom Dijane Posavec, promovira se upravo biodinamička poljoprivreda, povezuju se potrošači i informiraju proizvođači. Rad Centra dr. Rudolfa Steinera prepoznala je i udruga međimurskih vinara Hortus Croatiae te će jubilarno 20. Urbanovo isticati važnost biodinamičke poljoprivrede.

 

 | Author: Goran Jakuš foto: Goran Jakuš

 

Što nas sve čeka na Urbanovom...

Dan svetog Urbana, zaštitnika vinara, u Međimurju se slavi tijekom cijele druge polovice svibnja. U dvorani u Štrigovi posljednja se dva desetljeća okupljaju međimurski vinari, predstavljaju blago iz svojih vinskih podruma i promiču kulturu uživanja u vinu. Ove će godine za to biti rezerviran vikend od 17. do 19. svibnja. Gostovat će master sommelier Eric Zweibel, planiraju se radionice o učenjima Rudolfa Steinera, a za Urbanovo se pripremaju i međimurski restorani. Sljubit će domaće specijalitete s vrhunskim vinima međimurskih vinara i uvrstiti ih u jelovnik povodom 20. obljetnice.

Slavlje će se nastaviti 24. i 25. svibnja, kada će međimurski vinari otvoriti svoje podrume za sve znatiželjnike, a manifestacija će završiti 31. svibnja Vinskim balom u restoranu Terbotz.

 

 | Author: TZ Općine Štrigova foto: TZ Općine Štrigova

 

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.