Najave 06. listopada 2023.

Juha, njoki i bučnica: 3 domaća recepta s bundevom koja ćeš željeti pripremati stalno iznova

gastro postao gastro.24sata.hr
Kraljica jeseni je zasigurno bundeva. Često je vidimo kao dekoraciju, ali je već godinama pravi hit u jesenskim receptima. Hranjiva namirnica prepuna vitamina i antioksidansa, a uz to jako, jako ukusna

Juhe, prilozi, umaci, pite... brojni su recepti u kojima možeš iskoristiti benefite bundeve, a zbog neutralnog okusa, odlično se uklapa u sve kombinacije, slane i slatke. Prehrana bogata bundevom jača imunitet pa su hladniji dani koji nam stižu pravo vrijeme da je uvrstiš u svoju svakodnevicu. Vitamin C i beta-karoten koje sadrži odlični su za kožu, a sadrži i antioksidanse, vitamin A i E. Osim samog mesa bundeve, bučine sjemenke također sadrže brojne benefite i idealan su snack i uvijek ih možeš uvrstiti u svoju prehranu, a ulje je prava delicija. Uz sve, bundeva je izvrsna namirnica za mršavljenje. Naime, dobar je izvor vlakana koji ujedno ima i malo kalorija, pa može pomoći u smanjivanju apetita.

Kako bi iskoristila sve benefite ove jesenske kraljice, donosimo ti tri ideje kako iskoristiti sezonu bundeve i što napraviti s njom.

Juha od bundeve

Sastojci za 4 osobe:

  • 400 g bundeve
  • 50 g poriluka
  • 1 mrkva
  • celer, peršin
  • 50 ml vrhnja za kuhanje
  • bučino ulje
  • sol, papar, muškatni oraščić

Priprema:

  1. Bundevu očistiti, oguliti i narezati te staviti kuhati s ostalim povrćem sa nekoliko kapi bučina ulja.
  2. Kad sve povrće potpuno omekša, usitniti ga štapnim mikserom, dodati vode, po želji začiniti, prokuhati te na samom kraju dodati vrhnje za kuhanje.
     | Author:

Bučnica

Tijesto:

  • 1 kg glatkog brašna
  • 0,1 lit ulja
  • sol voda

Nadjev:

  • 0,5 kg svježeg sira
  • 0,5 kg naribane bundeve
  • 0,2 lit kiselog vrhnja sol
  • 2 jaja

Premaz:

  • 0,2 lit kiselog vrhnja
  • 1 žumanjak

Priprema:

  1. Od brašna soli, ulja i vode, umijesiti glatko tijesto te ga pustimo da odstoji.
  2. U međuvremenu pripremamo nadjev, pomiješamo sve sastojke i dodamo sol po ukusu.
  3. Tijesto rukama razvući vrlo tanko, rasporediti nadjev do polovice tijesta te zarolati pomoću stolnjaka. Staviti u protvan, premazati i peći u zagrijanoj pećnici na 160 C 30 minuta.

Njoki s bundevom u umaku od šampinjona

Njoki:

  • 350 g bundeve 
  • 150g krumpira 
  • 100 g brašna T-400
  • 1 jaje
  • sol, papar, muškatni oraščić

Umak od gljiva:

  • 50 g maslaca 
  • 50 g luka
  • 50 g suhe slanine
  • 400 g miješanih šumskih gljiva
  • 100 ml vrhnje za kuhanje
  • sol, papar

Priprema:

  1. Bundevu očistiti, ispeći u pećnici i propasirati. Krumpir skuhati i propasirati.
  2. U smjesu od bundeve i krumpira, dodati jaje, po želji sol, papar i malo muškatnog oraščića, zatim dodati brašno i zamijesiti tijesto. Po potrebi dodati još brašna da tijesto ne bude ljepljivo. Oblikovati njoke te ih kuhati u posoljenoj vodi dok ne isplivaju na površinu.
  3. Za umak od gljiva, na maslacu lagano popržiti slaninu, dodati luk i pirjati ga dok ne bude staklast. Dodati gljive te pirjati nekoliko minuta. Na kraju dodati vrhnje za kuhanje i začiniti po ukusu. Njoke preliti umakom i odmah poslužiti.
     | Author: PR foto: PR

Iskoristi vikend za izlet i gastro užitak

Ovog vikenda zaputi se na izlet u Vrbovsko kojem ćeš uživati u prefinim jelima od bundeve, ali i bogatom programu. Već 19. godina Gorski Kotar organizira dane posvećene ovoj jesenskoj kraljici, Bundevijada, a svake godine privlači sve više i više posjetitelja. Ovaj vikend u Vrbovskom možeš kupiti bundeve, bučino ulje, eko-etno proizvode, ali i probati neka od starinskih ili neobičnih jela. Prvi dan, subota 8. listopada, posvećen je dobroj zabavi. Birat će se najljepši izlagački štand te najfiniji slani i slatki specijaliteti od buče. Uz to, najmlađi će posjetitelji moći uživati u dječjoj kreativnoj radionici "Čarobna bundeva", a oni malo stariji zabavit će se uz kulinarski show koji će izvesti Valentina Vukadinović (Gorski kotao), poznata vrbovščanska kulinarska majstorica. Veliki koncert grupe Gazde začiniti će cijelu večer. 

 | Author: PR foto: PR

Izbori najboljih bundeva u nedjelju

Drugi dan manifestacije rezerviran je za zanimljive izbore. Bira se najmanja, najinteresantnija i najteža bundeva. U okviru Bundevijade provodit će i dva fotonatječaja. Jedan je za građane Vrbovskog, koji, ako pošalju fotografiju svog malog kućnog kutka ukrašenog bundevama, imaju priliku osvojiti nagrade od 100, 70 i 50 eura. U drugom fotonatječaju mogu sudjelovati svi posjetitelji koji pošalju neku fotografiju s Bundevijade. Pobjednici oba natječaja birat će se putem Facebook stranice Visit Vrbovsko, gdje će o pobjedi odlučivati najveći broj lajkova.

 | Author: PR foto: PR

Zato iskoristi lijepo vrijeme za vikend i zaputi se u Vrbovsko i uživaj svemu što Bundevijada nudi. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.