Najave 21. rujna 2018.

„Kleines Oktoberfest“: Najava sjajnog festivala piva

foto: Zlatko Pavošević
gastro postao gastro.24sata.hr
Drugi „Kleines Oktoberfest“ ponovno će razveseliti pivoljupce grada na Dravi i to već početkom listopada u Sunčanoj ulici u Osijeku.

Ova šetnica u središtu grada dom je Pivnice Gajba, te već nekoliko izdanja Osijek Craft beer festivala (u svibnju), a po drugi puta i „Kleines Oktoberfesta“. Organizator Tibor Kainz najavljuje kako će u Sunčanoj ulici u Osijeku 6. listopada 2018. od 15 sati ponovno poteći najfinija, prvenstveno, njemačka piva – osnivača Oktoberfesta u Münchenu: Augustiner, Paulaner, Hacker-Pschorr te gostiju iz Bavarske Schneidera i Maxlrainera dok će u pivnici Gajba na šest točionika ponuditi hrvatske craftove: osječke Legionar i Becker's, te zagrebačke Zmajsko, Novu Rundu i Garden.

 | Author: Zlatko Pavošević foto: Zlatko Pavošević

Kainz je istaknuo kako je na prošlogodišnjem, prvom izdanju „malog Oktoberfesta“ popijeno preko 3000 litara piva, a na programima Festivala šetalo se oko 2500 Osječanki i Osječana, zaljubljenika u kulturu ispijanja piva. Po uzoru na istoimeno događanje, koje se u Münchenu održava od 1810., i osječki će festival posjetiteljima, osim piva, ponuditi njemačke (ali i slavonske) gastro specijalitete koji se najbolje sljubljuju s pivom: bijele pivske kobasice, slavonske kobasice, koljenicu s kiselim kupusom, pivska peciva, rebarca i pečenu piletinu, a za ljubitelje slatkog i palačinke.

 | Author: Zlatko Pavošević foto: Zlatko Pavošević

Cijene piva bit će na razini prošlogodišnjih i kretat će se od 18 do 25 kuna za pola litre. U svaku će kućicu biti postavljena po dva točionika kako bi se izbjegle gužve, pojašnjava Kainz, a ugostitelji najavljuju prihvatljive cijene u gastro kućicama koje će za ovu prigodu biti i posebno uređene.

 | Author: Zlatko Pavošević foto: Zlatko Pavošević

I ove će godine partner festivala biti Njemačka zajednica - Zemaljska udruga podunavskih Švaba u Hrvatskoj čiji je predsjednik Vladimir Ham istaknuo da su se, potaknuti prošlogodišnjim velikim zanimanjem javnosti za njemačku tradicijsku baštinu, i ove godine s veseljem upustili u suorganizaciju esekerskog „Oktoberfesta“ želeći još jednom pokazati kako, kao nacionalna manjina koja stoljećima živi na ovim prostorima, nisu samo tražitelji potpora nego doista imaju što ponuditi kulturi podneblja u kojem žive i djeluju.

Ham najavljuje zanimljiv program u kojemu će nastupiti Komorni zbor Njemačke zajednice „Alte Kameraden“ s tradicionalnim njemačkim skladbama, Vokalno instrumentalni sastav „M.G.M“ koji izvodi njemačke šlagere te autohtona švapska limena glazba iz okolice Pečuha, obzirom da tamo djeluju brojna kulturno-umjetnička društva njemačke manjine. Iz Udruge najavljuju i goste u tradicionalnim njemačkim nošnjama koji će kao i prošle godine probijanjem malog pivskog bureta (kopija petstolitarskog iz Münchena) otvoriti ovogodišnji pivski festival u Osijeku, baš kao što je to običaj na Oktoberfestu.

 | Author: Zlatko Pavošević foto: Zlatko Pavošević

Organizatori se nadaju dobroj vremenskoj prognozi i sličnom odazivu kao i prošle godine, iako naglašavaju da su količine piva ograničene! „Kleines Oktoberfest“ organizira Udruga Osijek craft beer festival u suradnji s Njemačkom narodnosnom zajednicom - Zemaljskom udrugom podunavskih Švaba uz potporu Grada Osijeka, Turističke zajednice i Osječko-baranjske županije. Stoga rezervirajte subotu, 6. listopada i od 15 sati dođite u Sunčanu, podmetnite čašu pod pipu i uživajte u izvornim njemačkim okusima. Prost!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.