U zagrebačkom Lu-Ma Wine&Friends baru održana je degustacija novih berbi vina ugledne kutjevačke vinarije Krauthaker. Enologinja Martina Krauthaker Grgić i sommelier Ivan Štefanac predstavili su šest etiketa: Zelenac Kutjevo 2024., graševinu Pomale 2024., verduzzo 2022., pinot sivi 2024., syrah 2023. i blauburger 2022., uz vino iznenađenja – divnu graševinu izborne berbe prosušenih bobica 2019.
Na početku večeri kušali smo Pinot Sivi 2024., izuzetne voćnosti i svježine. Potom smo kušali i sjajnu Graševinu Pomale 2024., sjajan klasik vinarije Krauthaker i odličan primjerak svježe graševine. kao treće bijelo vino večeri predstavljen je pretpremijerno Zelenac Kutjevo 2024.,divno vino osvježavajuće svježine, izražene voćnosti te nježnih cvjetnim tonova te diskretnih nijansi meda.
Krauthaker Pinot Sivi 2024.
Martina Krauthaker Grgić
Zvijezda večeri - Krauthaker Verduzzo 2022.
No po meni, zvijezda večeri, a svakako i kuriozitet na našim prostorima bio je Krauthaker Verduzzo 2022., vino koje vinarija Krauthaker po prvi put predstavlja tržištu. Verduzzo je inače autohtona sorta bijelog vina kasnijeg dozrijevanja, a uzgaja se u pokrajinama Friuli-Venezia Giulia i Veneto. Od njega se prave svježa vina, ali i ona slatka i poluslatka.
Krauthaker verduzzo 2022. fermentirao je u inoksu i odnjegovan 10 mjeseci u hrastovim i bagremovim barrique bačvama na finim kvascima...
"Sortu verduzzo odlučili smo se posaditi pokusno jer smo vinarija koja voli eksperimentirati. Ova sorta nalazi se na 45. paraleli u regiji Veneto, a na istoj paraleli je i u našim vinogradima. Imamo je zasađenu od 2012. godine, ukupno 5000 trsova. Zanimljiva je sorta, vina od sorte verduzzo su karakteristične zlatne boje i, neuobičajeno za bijele sorte, verduzzo ima dosta primjetne tanine.
Krauthaker Verduzzo 2022.
Što se tiče vinifikacije, tu smo također dosta eksperimentirali s ovom sortom. Probali smo napraviti verduzzo kao svježe vino, s fermentacijom u tanku, zatim smo isprobali fermentaciju u barrique bačvama od bagrema i hrasta, a probali smo ga i macerirati. Jedne godine smo ga i ostavili i radili prosušivanje grožđa - na takav način Talijane od verduzza prave slatka vina.
Aktualni verduzzo koji smo sada predstavili fermentirao je u bačvama od 500 litara, u kojima je bio 3 mjeseca, te je miješan na finim kvascima", ispričala nam je o ovom novitetu vinarije Krauthaker enologinja Martina Krauthaker Grgić i otkrila kako će se na tržištu naći samo 2000 boca ovoga vina, pa vinoljupci moraju požuriti kako bi ga nabavili na vrijeme i mogli kušati.
Vino je suptilno i nenametljivo, s baš dovoljno utjecaja drva, bez pretjerivanja. Lijepe svježine, osjetnih tanina. Definitivno bijelo vina za ozbiljnije sljedove jela.
Krauthaker Syrah 2023.
Za ljubitelje crvenih vina i slatkiša...
Od crvenih vina kušali smo blauburger iz 2022. te syrah iz 2023., bogat aromatikom zrelog crnog bobičastog voća, gdje dominiraju kupina i crni ribiz, uz finu začinsku nijansu. Syrah je na nepcu sočan, punog tijela, ali harmoničan, bogat ekstraktom i naglašene taninske strukture s potencijalom za odležavanje.
Za kraj uslijedilo je i slatko iznenađenje - graševina izborne berbe prosušenih bobica iz 2019., sa savršenim balansom svježine i slatkoće. Pravi slatkiš iz vinarije Krauthaker, koja je ovom degustacijom još jednom pokazala da se može pohvaliti uistinu širokom lepezom vrhunskih vina u kojoj će svaki vinoljubac pronaći svog favorita. Ili više njih.