Danas u 17 na Europskom trgu, u sklopu EU Adventa, u drugom od pet duela kuhaju Mario Mandarić, chef restorana Noel i urednik ovogodišnjeg gastro programa Zvijezde kuhaju – Diners Club Cooking Duel i voditeljica Nikolina Pišek nasuprot pjevačici Franki Batelić i kuharu Ivanu Pažaninu.
Jela se spravljaju u kuhinji na otvorenom, na Europskom trgu, ispred posjetitelja i mogu se kupiti po cijeni od 7 eura. Posjetitelji kupuju kupon s kojim mogu degustirati jela oba natjecateljska para i glasati za jelo koje im se više sviđa. Ukupno će se pripremati 100-tinjak porcija. Publika i žiri odabiru pobjednika duela.
Ovog četvrtka natjecatelji kuhaju pljukance s bukovačama i tikvicama na crveno. Sav prikupljeni novac od prodanih jela ide u Centar UNUO - udruzi najosjetljivijih u osposobljavanju koja se bavi osvještavanjem i inkluzijom osoba s invaliditetom u tržište rada. UNUO tim u ovoj godini je organizirao najveće europsko gastro natjecanje za osobe s invaliditetom Cupid ̍s Spoon Europe, te u Zagreb doveo 30 natjecatelja, iz čak 24 europske zemlje.
Prikupljena sredstva omogućit će im daljnji rad i pripreme za sljedeće natjecanje stoga je odaziv i podrška posjetitelja ove akcije jako bitna. Zvijezde kuhaju - Diners Club Cooking Dueli dio su redovnih humanitarnih akcija u organizaciji Svibanj projekta kao organizatora te humanitarne inicijative Together for Change, globalnog programa društveno odgovornog poslovanja Diners Cluba International koji ima za cilj poticanje i sudjelovanje u pozitivnim promjenama poput ove blagdanske akcije.
Program svakog četvrtka od 17 sati moderira pjevačica i voditeljica Sanja Doležal. Prošli četvrtak uz Mandarića u humanoj nakani u duelu su kuhali gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec nasuprot chefa Damira Tomljanovića i influencera Marca Cuccurina. Duelu su se pridružili i sudionici MasterChefa Manuel Crnobrnja i Lara Biloš. Kuhalo se istarsko blagdansko jelo, rižoto s kapesantama po naputku Damira Tomljanovića.
Osim Diners Club Cooking Duela - Zvijezde kuhaju, svake subote kroz program Kumica na špici kuhanje uživo prije podneva preuzima zagrebačka kumica koja spravlja tradicionalne specijalitete poput bažulove juhe i purice s mlincima. Jela ističu zagrebačku tradiciju i ona dobra, dobra, dobra stara vremena pa su ujedno i poklon organizatora posjetiteljima, turistima, građanima. Prošlu subotu na oduševljenje posjetitelja kumica nam je pripremila zagrebačke štrukle.
Posjetiteljima Eu Adventa je tijekom cijelog tjedna omogućeno da isprobaju i gastro ponudu 20 odabranih ugostitelja i istraže okuse od onih domaćih; poput sarme, kobasica od divljači i bunceka u klasičnom i modernom ruhu preko fritula s ribom, maslinama i pršutom do kubanskih sendviča i hot dogova najboljih receptura na svijetu. Tu su i slatke delikatese poput trdelnika s brojnim kremama, churrosa, brioche peciva sa sladolednim punjenjem, palačinki i arancina te topli alkoholni i bezalkoholni napici, punčevi, topli kokteli, kuhani ginovi, vina i rakije…